Lassan kezdődik a ciklámenszezon, beborítják a piacokat és virágboltokat a szebbnél-szebb, színpompás csodák. Ha azt szeretnéd, hogy egész télen virágozzon a ciklámened, akkor az alábbi dolgokat meg kell tenned érte. Kedveskedj a virágoddal, és meghálálja!

A ciklámen egy igen kényes növény, nehezen alkalmazkodik, éppen ezért biztosítani kell számára a szükséges életkörülményeket. Ne felejtsd el, hogy nem tűri a túl meleget és a szárazságot. Az alábbiakban lépésről-lépésre mutatjuk, hogy mit kell tenned érte!

Hogyan válassz egészséges virágot a virágüzlettől

Ellenőrizd a növényt a nagyobb levelek alatt: minél több friss és egészséges hajtása van, annál hosszabb ideig virágzik majd, miután hazavitted.

Nézd meg azt is, hogy a levelek nem sárgultak-e meg, vagy esetleg nem penészesek-e. Ha penészes levelek vannak az egészségesek alatt azt jelenti, hogy már a föld is penészes, sőt lehetséges, hogy a ciklámen gumó is beteg.

Ha mégis elsárgulnak vagy megpenészednek a levelek, azonnal vágd le őket, ne engedd, hogy tovább terjedve a növény gumója is rothadásnak induljon, megfertőződjön.

Ha valami betegséget észlelsz, óvatosan emeld ki a növényt a cserépből, tedd ki a levegőre, hogy szellőzzön, mosd le szobahőmérsékletű vízzel, majd ellenőrizd, hogy a gumó egészséges-e.

Biztosítani kell számára a megfelelő hőmérsékletet

A hőmérséklet és a páratartalom a legfontosabb tényező, amelyet szem előtt kell tartani egy ciklámen vásárlásakor. Ez a növény a Földközi-tenger nedves és hűvös régióiból származik, nappal körülbelül 20 °C-ra, éjszaka pedig 10 °C-ra van szüksége. Ha túl magas hőmérséklet van a lakásban, akkor a növény rövid időn belül elszárad.

Enyhe télen egy jó hűvös zárt erkélyen, ahol elegendő fény van, a rügyek azonnal beindulnak, így serkenthető a virágzás. A páratartalomnak az adott térben 60-70% felett kell lennie, hogy ne legyen száraz és forró, fullasztó hely. A cikláment nem szabad közvetlen hőforrás közelében tartani!

Megfelelő öntözés

A ciklámen földje soha nem szabad túl nedves legyen. Meg kell várni, hogy jól száradjon ki a föld felülete, mielőtt újra meglocsolnád. A vizet a növény tányérjába kell önteni, soha ne felülről locsold, mivel így nagyobb az esélye a gombás betegségek kialakulásának.

A ciklámeneket ajánlott 5 vagy 6 naponta egyszer öntözni, főleg, ha olyan helyen tartjuk őket, ahol viszonylag hűvös van, és magas a páratartalom. A természetes fény, az optimális páratartalom, és a vízben feloldott műtrágya elősegíti, hogy a ciklámen egész télen ontsa a virágait!