'Ma kicsomagoltam a leandereimet, és ez a látvány fogadott. Kettőnek az összes levele leszáradt, én szedtem le őket. A harmadiknak egy része száradt csak le. Mi történhetett? 2x kaspóban teleltek szélvédett helyen, jól becsomagolva. Tavaly tavasszal kiültettük őket a földbe, és kaptak egy fóliasátrat télen. A tövük száraz levéllel le volt fedve. A talaj nedves, nem hinném, hogy ne lett volna vizük. Idén extrém enyhe volt a tél és a sátor is védte őket a széltől. A fű zöld körülötte így kártevőre se gyanakszom. Menthetőek még? Amikor metszettem nem tűnt származnak az ága, és a tövénél van pár élő hajtás.'

Valószínű ez a növény megfagyott, hiába volt enyhe az idei tél. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a fagy elleni takarás azt jelenti, hogy jól bebugyoláljuk, és kész. Nem gondolnak bele, hogy a növények nem termelnek hőt, tehát hiába vannak felöltöztetve, a 'ruha' alatt pont olyan hideg lesz, mint kívül. A helyes téli védelem azt jelenti, hogy egy földön álló sátor van a növény felett. Így a sátor alatt lévő talajfelület által közvetített talajhő az, ami valóban meg tudja védeni a növényt a fagytól. Viszont nem szabad letakarni a talajt pl száraz falevéllel, mert pont az szigeteli le a talajhőt.

A hobbikertész tanácsa:

Először csak egy fazonigazítást csinálnék, meg kell nézni, hogy éle a kopasz ág. Ha igen akkor hagyni kell a tetszőleges méretben. Ha nem, akkor felénél lecsapkodni az ágakat. Én az enyémet évközben is szoktam metszeni, hogy dús maradjon, lehet nem hoz annyi virágot, de megéri.

A leander nagyon masszív, jó túléléssel megáldott növény.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!