Nem csak burgonyából lehet finom és ínycsiklandó pürét készíteni, a bab is tökéletes erre a célra. Igaz, több időt igényel az elkészítése, de megéri foglalkozni vele, mert a végeredmény mesés lesz. Íme a recept!
- 1 kg fehér, száraz babra;
- 1 darab sárgarépára;
- 1 darab petrezselyemre;
- 1 kisebb fej vörös hagymára;
- 1-2 cikk fokhagymára;
- 1 kisebb kötés friss petrezselyemzöldre;
- sóra, borsra ízlés szerint;
A megmosott szemesbabot tegyük bele egy fazékba, töltsük meg hideg vízzel, hogy az ellepje a babot. Ezt hívják beáztatásnak, van aki egy egész éjszakán át áztatja, más 2-3 órára teszi vízbe. Ha eljön a főzés ideje, akkor le kell önteni a vizet a babról, és friss, hideg vizet kell tölteni rá, majd nagy lángra oda kell tenni főni.
Amikor forrni kezd, akkor vissza kell venni közepes lángra, és így kell még 10 percet főzni. Ezután azt a vizet le kell önteni, és helyette forró vízzel kell felönteni a babot, majd addig kell főzni, míg puhulni nem kezd. Ekkor mehet bele a hagyma, a sárgarépa, a paprika, a petrezselyem, a fokhagyma, valamint a só és a bors.
Kis lángon kell addig főzni, míg puhára elkészül a bab. Ha ez megvan, a víz ¾ részét le kell önteni róla, majd ezután az egészet össze kell robotgéppel pürésíteni. Ha még finomabb pürét szeretnél, egy szitán nyomkodd át az egész masszát. Díszítésül szórd meg friss petrezselyem zölddel, és süss hozzá finom házi kolbászt.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!