Szereti a napos, védett helyet, a termékeny talajt és az egyenletes vízellátást. Télre ajánlatos ágakból és lombból kis sátrat emelni körülötte nem is annyira a hideg, mint inkább az ólmoseső ellen. A fügebokor dugványozással és bujtással viszonylag egyszerűen és biztonságosan szaporítható.
FÜGERECEPTEK
CUKROZOTT (KANDÍROZOTT) FÜGE
Előkészületek: 10 perc, Főzés: 1 óra
Hozzávalók:
- 4 liter + 2 csésze víz
- 2 ek. szódabikarbóna
- 30 füge
- 1,5 csésze kristálycukor
Áztassuk be 10 percre a gyümölcsöt (fügén kívül készíthetjük barackból vagy akár paradicsomból is), majd csöpögtessük le. Egy nagy lábosban készítsünk szirupot cukorból és vízből, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fügét, lassú tűzön forraljuk kb. 20 percen keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Minden nap forraljuk újabb 20 percig, amíg el nem párolog róla a cukros szirup.Szárítsuk meg nedvszívó papíron a napon. Hogy ne ragadjanak össze, forgassuk meg cukorban és zárjuk légmentes edénybe.
FÜGE-ALMA KOMPÓT
Előkészületek: 10 perc, Főzési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 6 db alma
- 6 füge (friss vagy szárított)
- 1 citrom felszeletelve
- 1 csésze barnacukor
- 1 csésze víz
- Fahéj, szegfűszeg (kb. 6 db)
Forraljuk fel a vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromot és a fűszereket. Távolítsuk el az alma magházát, majd helyezzük az almákat serpenyőbe, majd vegyük körbe a fügékkel. Öntsük le a sziruppal. Lassú tűzön süssük/pároljuk, néha locsoljuk meg a főzőlével addig, amíg az alma meg nem puhul és a szirup be nem sűrűsödik. Tálaljuk egyesével az almákat tetejükön egy-egy fügével.
BASMATI RIZS FÜVÉGEL, MUSTÁRMAGGAL ÉS GYÖMBÉRREL
Előkészületek: 10 perc, Főzési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál mustármag
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 1 evőkanál felaprított friss gyömbér
- 1 db chili vagy egyéb erős paprika kimagozva és felaprítva
- 2 csésze basmati rizs
- Só ízlés szerint
- 4 db füge felkockázva
Közepes tűzön forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát, a mustármagot, a gyömbért és az erős paprikát, majd a hagyma üvegesedéséig forrósítsuk. Szórjuk rá a rizst, sót, fügét és kb. 3 és fél csésze vizet. Forraljuk fel, majd vegyük vissza lángot minimumra, és kevergetve főzzük 10 percig. Zárjuk le a gázt és hagyjuk saját magában gőzölögni további 10 percen keresztül.
FRISS FÜGELEKVÁR
Hozzávalók
- 2 kg érett füge
- 0,5 – 1 kg cukor
- 1 citrom leve
- 2 db citrom felszeletelve
- Ízlés szerint néhány darab fahéj vagy gyömbér
- 2 dl víz
Mossuk és hámozzuk meg a fügéket, majd vágjuk őket félbe. Egy nagy edénybe keverjük össze a cukrot a citromlével, majd öntsük fel egy kis vízzel, ami ellepi a cukrot. Adjuk hozzá a feldarabolt fügét és a citromszeleteket és főzzük kb. 45 percen keresztül. Ha szeretjük a fűszeres ízeket, feldobhatjuk a lekvárt egy kis fahéjjal vagy gyömbérrel. Gyakran kavargassuk, nehogy leégjen, esetleg adjunk hozzá egy kis vizet.. Tisztára mosott üvegbe töltsük, majd dunsztolva pihentessük.