Füge lekvár helyett nagyon jó ötlet.
A sült füge nagyon finom csemege és egyszerűen el lehet tenni télire. Kóstolgasd és fűszerezd úgy, ahogy szeretitek. Kellemesen fahéjas és nagyon finom.
Elkészítés:
A tepsi aljába pici cukrot szórtam, rá a negyedbe vágott füge, rá pici cukor és őrölt fahéj. Meglocsoltam kevés citromlével. Sütőbe kb. 180 fokon sütöttem, kb 1 órán át. Közben kóstoltam és még szórtam rá cukrot. Ízlés szerint ízesítsd, ha a füge nagyon édes, kevesebb cukor kell rá. Üvegekbe raktam, rá a levét és vizes dunsztba. Nem használtam se olajat se tartósítószert.
Kurdiova Ildiko konyhájából
Készülhet egy egyszerűbb változatban, kis mennyiséggel, azonnali fogyasztásra. Fahéjas cukorba mártjuk a félbevágott fügéket, majd a vágási felülettel felfelé sütőtálba tesszük, és 5 perc alatt gyorsan átsütjük.
Nézd meg a videót:
A fügét nemcsak frissen lehet enni, hanem szárított formában is, így évekig is eltartható és ugyanolyan egészséges, mintha frissen szednéd a fáról.
Építsd be az étrendedbe, már csak azért is, mert 100 gramm füge 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Rostban és szénhidrátban is gazdag, előbbi az emésztésednek tesz jót, utóbbi pedig energiát ad.
A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet.
Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!