A paradicsomtermesztés akár a hobbikertészek számára is élvezetes tevékenység lehet, és a gazdag, zamatos és lédús termés ígérete sokak számára vonzó lehet. A paradicsom gondozása nem bonyolult, és csak néhány egyszerű lépést kell szem előtt tartani az öntözéssel kapcsolatban. Az alábbiakból kiderül, mikor, és hogy kell öntözni a paradicsomot.

Mikor kell öntözni a paradicsomot

A paradicsom megfelelő öntözése elengedhetetlen a növény egészséges fejlődéséhez és a gazdag terméshez. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük a növényeket, de ne essünk túlzásba. A következő dolgokra kell odafigyelnünk:

Gyakoriság: Rendszeresen kell öntöznünk, de nem minden nap. Általában heti egy öntözés elegendő, de száraz időszakokban ennél többre lehet szükség.

Mennyiség: A víz mennyisége az időjárási viszonyoktól és a talaj állapotától is függ. Általában növényenként 2-3 liter vízzel ajánlott öntözni, de ez a mennyiség a növények méretétől és állapotától függően változhat.

A napszak: A paradicsomot ajánlott reggel vagy este öntözni, hogy elkerüljük a víz gyors elpárolgását és csökkentsük a gombás betegségek kockázatát.


Az öntözés módja: Fontos, hogy a paradicsomot közvetlenül a gyökérnél öntözzük, hogy elkerüljük a levelek megnedvesítését, és ezáltal csökkentsük a gombás megbetegedések kockázatát. Célszerű továbbá kerülni az erős vízsugárral való öntözést, mert ez károsíthatja a növényeket, és lemoshatja a földet a gyökerekről.

Érés közben: Amikor a paradicsom elkezd beérni, csökkenteni kell a vízmennyiséget, hogy ízletesebb termést kapjunk.

Az is fontos, hogy figyelembe vegyük az egyes talajtípusok és paradicsomfajták sajátos igényeit, és az öntözés mennyiségét és gyakoriságát az időjárási viszonyokhoz igazítsuk. A víztakarékosság valamint a növények megfelelő növekedése és fejlődése érdekében csepegtető módszerrel is próbálkozhatunk.

A paradicsom öntözése nyáron

Gyakoriság: Nyáron a magas hőmérséklet és a víz gyors elpárolgása a talajból megnövelheti a növények vízigényét. Általánosságban elmondható, hogy a paradicsomot nyáron 2-3 naponta kell öntözni, de a gyakoriság az időjárási viszonyoktól függően változhat.

Mennyiség: Fontos, hogy nyáron ne öntözzük túl a paradicsomot, de ne is hagyjuk kiszáradni. A szükséges vízmennyiség a növények méretétől, állapotától és a talajtól is függ.

A palánták öntözése

A palánták megfelelő öntözése elengedhetetlen a növény egészséges fejlődéséhez, és ezzel kapcsolatban is van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni.

Gyakoriság: A paradicsompalántákat rendszeresen kell öntözni, de nem szabad túlzásba esni. Általában naponta vagy kétnaponta kell öntözni, de ez az időjárási viszonyoktól és a talaj típusától is függ.

Mennyiség: A palánták vízigénye a növények méretétől és állapotától, valamint a talaj típusától függ. Általában növényenként körülbelül 50-100 ml vízzel ajánlott öntözni.

Kiültetés előtt és után: Mielőtt kiültetnénk, a palántákat alaposan meg kell öntözni, majd közvetlenül az ültetés után is, a növények stabilizálása érdekében.