Néhány növény akkor virágzik dúsan, ha gyökérzete „beszorítva” érzi magát, ezért csak akkor ültessük át, ha már szétfeszítik az edényt.

Ültetés és átültetés (folytatás)
Emeljük ki a növényt és földlabdáját a cserépből, ha a gyökérzet már teljesen áthálózta a földet, eljött az átültetés ideje. Néhány növény azonban akkor virágzik dúsabban, ha gyökérzete „beszorítva” érzi magát, (pl. afrikai szerelemvirág), ezeket csak akkor ültessük át, ha már szétfeszítik az edényt.
Mindig a növény méretének megfelelő cserepet válasszunk. Ha túl nagy az edény, a gyökerek nem hálózzák be, csak a föld egy részéből veszik fel a vizet, pangó vizet tárol a föld, ami a gyökér károsodásához vezethet. Általános szabály, hogy a régi cserépnél 2-4 cm-rel nagyobb cserepet válasszunk.

Ha a növény már nagyra nőtt, és nem akarjuk még nagyobb cserépbe átültetni, elegendő a felső talajréteg cseréje. A cél, hogy minél több régi földet frissre cseréljünk, azonban vigyáznunk kell a gyökérzetre. Általában néhány cm földréteget tudunk így kicserélni. Egyes növényfajták gyökerei a felső talajrétegben találhatók (pl. rododendronok), ezeknél nem tudjuk a felső talajréteget cserélni.
Amikor a nagy növény gyökerei már teljesen benőtték az edényt, és nem képesek elegendő vizet és tápanyagot felvenni, (a növény fejlődésének, virágzásának megtorpanása ezt igazolja), nem elég a felső földréteg cseréje.

A növény csak akkor tud tovább fejlődni, ha nagyobb edényt kap, vagy ha a gyökerek visszavágásával a régi cserepében kap friss földet. A gyökér visszavágását nem minden fajta növény tűri. (Ha lehet, próbáljuk meg vegetatív úton, dugványozással szaporítani növényünket a gyökérmetszés előtt.) A gyökérzet alsó feléből és körben a széléből 1-2, maximum 3 cm részt távolíthatunk el. Vigyázzunk, ne az összes gyökeret vágjuk vissza! Csak éles, tiszta késsel vágjunk, hogy minél kisebb legyen a sérült felület, és megelőzzük a fertőzéseket.

Egy ilyen drasztikus beavatkozás után a növénynek a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk, hogy a gyökérzet mihamarabb regenerálódjon. Gyakrabban, kevesebb vízzel öntözzük. Ha lankadtak a levelek, párásítsunk! Az öntözővízzel néhány hétig ne juttassunk ki tápoldatot. Levéltrágyaként juttathatunk ki ebben az időszakban is tápanyagot, minden Vitaflóra tápoldat levélen keresztül is felvehető.

Dézsás növények teleltetése
Mediterrán dézsásainkat hűvös-hideg helyen teleltessük, hisz eredeti élőhelyükön télen lehűl az időjárás, de nincs igazán hideg. A trópusokról és szubtrópusi éghajlatról származó szobanövényeink egész évben igénylik a meleget, ezért télen a lakásban érzik jól magukat. Általános szabály, hogy a lombhullató növényeket sötétebb helyiségben is teleltethetjük, amelyek azonban megtartják levélzetüket, azok világos helyen álljanak.

A leander ugyan megtartja levélzetét, de kevésbé kényes növény, ezért ha elég hűvös helyen áll, kevesebb fénnyel is beéri. Mindegyik hűvös helyen teleltetett növénynél figyelembe kell vennünk, hogy télen pihennek. Ezért nem tápoldatozzuk őket és csak annyit öntözzük, hogy ültetőközegük ne száradjon ki, ne váljon el az edény falától. Egyszerre mindig kevés vízzel öntözzünk.

Szobanövényeink a pihenőidőszakban lassabban fejlődnek, kevesebbet virágoznak. Általában kevés a fény a hőmérséklethez képest, lehetőség szerint ablak közelébe kell állítanunk őket. A téli körülményekhez kell igazítanunk gondozásukat, ritkábban és kevesebbet etetjük, itatjuk őket. Ha a pihenőidőszakban kevés fény mellett öntözéssel, tápoldatozással fejlődésre, virágzásra serkentjük növényeinket, a növény sápadt lesz, az új levelek aprók, halvány színűek, a virágok szintén kicsik és színtelenek. Hosszabb idő után a növény megbetegszik, és el is pusztulhat.

A pihenőidőszak végét jelzi, ha a növény új hajtásokat, leveleket hoz. Rövid átmeneti idő után ismét a vegetációs időszaknak megfelelően kell gondoznunk a növényeket. Az átmeneti időszakban fokozatosan szoktassuk vissza a növényeket a magasabb hőmérséklethez, erősebb naphoz, bőségesebb öntözéshez és tápanyag-mennyiséghez.
A leveleiket elvesztő növények kezdeti vízfelvétele alacsonyabb a nyáron szokásosnál, tápanyagszükségletük is más: kezdetben egy magasabb nitrogéntartalmú tápoldat, mint a Vitaflóra Általános tápoldat serkenti a levélzet kialakulását, regenerálódását.

A sorozat többi része itt található:

Növényápolási kisokos 1. rész

Növényápolási kisokos 2. rész

Növényápolási kisokos 3. rész

Növényápolási kisokos 5. rész

Növényápolási kisokos 6. rész

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!