Érdemes kipróbálni a növények szaporítását!

A növényápolással kapcsolatos sorozat következő témája nem kötelező tananyag. A legtöbb hobbikertész azonban kipróbálja a növények szaporítását is. Ha jól sikerül, legközelebb már saját szaporítású növényt ajándékozhatunk, de ismerősöknél vagy nyaraláskor megcsodált növényről is érdemes hajtást kérnünk. Soha ne „metsszük” meg kérdezés nélkül mások növényét szaporítóanyag beszerzése ürügyén, nekünk se esne jól, ha egyszer csak elfogy szeretett növényünk!

Szaporítás dugványozással

Dugványozhatunk hajtást vagy levelet.
Hajtásdugvány: Tavasszal, nyár elején 3-4 leveles hajtást választunk le a növényről. A vágás közvetlenül a levélnyél alatt legyen. Jobban gyökerezik a hajtás, ha gyökereztető hormonba mártjuk a vágott felületet. Gazdaboltokban különböző gyökereztető hormonok kaphatók. Távolítsuk el a leveleket a földbe kerülő részről.

A hajtást enyhén nedves, tőzeg és homok keverékébe ültetjük, és párazárásként átlátszó műanyagzacskóval, vagy műanyag palackkal takarjuk a cserepet. Az edényt meleg helyre állítjuk, de a tűző naptól védeni kell. Ha az új növényke meggyökeresedett, hamarosan megjelennek az új hajtások, levelek. Először csak rövid időre vegyük le a takarást, ha a levelek nem válnak lankadttá, egyre hosszabb időre hagyjuk szabadon. Ha már elég erős, nem kell takarni a növénykét, átültethetjük a növény igényének megfelelő földkeverékbe.

Néhány növény jobban gyökerezik vízben. Ezekről (pl. borostyán) kb. 10 cm hosszú hajtást vágunk le, és meleg helyen vízbe állítjuk. Ha megjelentek a kis gyökerek, óvatosan ültessük földbe. Vigyázzunk, hogy a fiatal gyökerek ne sérüljenek meg. Tartsuk óvatosan a növénykét, és öntsük mellé, köré a földkeveréket.


Levéldugvány: Ha teljes levelet használunk (pl. fokföldi ibolya), hasonló az eljárás, mint a hajtásdugványnál. A teljes levelet a szárral együtt óvatosan leválasztjuk a növényről és kb. a szár feléig állítjuk az ültetőközegbe. Az új növénykék a levélnyél és a talaj találkozásánál fognak megjelenni, és az anyalevél elpusztul. Óvatosan válasszuk szét a növénykéket és egyesével ültessük el. Ha a leveleket vízben akarjuk gyökereztetni, egy alacsony tálba tegyünk vizet, fedjük le alufóliával, amibe kis lyukakba állítjuk a levélszárakat. Ha megjelennek a gyökérkék, óvatosan ültessük el a növényt.

Ha a szár nélküli levelet használunk (pl. levélbegóniák), éles késsel vágjuk le a levél szélét. A levelet fonákjával fektessük a földre, rögzítsük kis kampóval, vagy kővel. A kis növénykék a vágott szélen jelennek meg. Hasonlóan nevelhetünk új növénykéket úgy is, hogy a levelet nem választjuk le az anyanövényről. Ha a kicsik elérik a kb. 2 cm-es méretet, óvatosan ültessük szét őket.
A dugványokat soha ne tápoldatozzuk!

Ha betegeskedő növényt szeretnénk szaporítani, megpróbálhatjuk más időpontban is, hiszen nem biztos, hogy meg tudjuk várni az optimális időpontot. A növény egészséges részéről vágjunk szaporítóanyagot, és próbáljunk meg optimális körülményeket teremteni. Például, ha leander hajtást ősszel gyökereztetünk, állítsuk világos ablakpárkányra és ha éjszaka hűvös van, tegyük radiátorra. A leander gyökerezéséhez a földlabda ne hűljön le! Nehezebb feladat, de egy próbát megér, ha az anyanövény beteg.

A sorozat többi része itt található:

Növényápolási kisokos 1. rész

Növényápolási kisokos 2. rész

Növényápolási kisokos 3. rész

Növényápolási kisokos 4. rész

Növényápolási kisokos 6. rész

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!