Az első és legfontosabb munkálat kora tavasszal történik, amikor még a málna nem rügyezik. Ilyenkor le kell mosni a vesszőket tetőtől-talpig egy 70-80 fokos vízfürdővel. Vigyázzunk, hogy a víz minden részét érje, a tetejétől egészen le a tövéig. Ha a föld még egy kicsit fagyott, a gyökerek biztosan nem fognak kárt szenvedni. Ezzel a módszerrel nem csak a málnát, de az egrest és a ribizlit is lekezelhetjük.

Ezt a műveletet késő ősszel is megtehetjük, amikor a hőmérséklet -3 és -5 fok körüli lesz. A melegvizes lemosással az eper ágyásokról is gondoskodjunk, mert ugyanazok a kártevők támadhatják meg, mint a málnát vagy a ribizlit.

Minden ősszel takarjuk a málnabokrok közötti talajt tőzeggel, komposzttal vagy szalmával, mert ez megakadályozza a kártevők elszaporodását. A rügyezés és a virágzás közti időszakban rázzuk le a bogarakat és a kártevőket róla egy nejlonzacskóba, amit később égessünk el. Lehet, hogy kissé időigényes ez a művelet, de nagyon hasznos.

A málnát mustár oldattal permetezhetjük. 20 gramm mustár port oldjunk fel egy vödör vízben, és hagyjuk állni egy fél napig, majd ezzel permetezzük le a bokrokat. Ha nincs mustárporunk, akkor helyettesíthetjük úgy is, hogy 10 liter vízhez adunk 2 púpozott evőkanál szódabikarbónát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!