A lórom, lósóska vagy egyszerűen sóska (Rumex crispus) a szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé teremnek.

A népi gyógyászatban a sóska nemzetség szinte valamennyi faját használják mind a humán, mind az állatgyógyászatban, többnyire megkülönböztetés nélkül. A nővények legfontosabb alkalmazási területei a hasmenéssel járó megbetegedések (hasmenés, gyomormenés, tífusz, hastífusz, vérhas)és a különböző eredetű bőrbetegségek (rüh, varas seb, viszketegség, ekcéma, stb.).

Nevével ellentétben a lósóskából hiányzik a kertekben termesztett sóskára jellemző savanyú íz.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz?

A növény minden részét használhatjuk. Legértékesebb az ősszel szedett gyökér, amikor a növény levelei és termése már elkezdenek bordó színt felvenni, mivel a gyökere tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

A lósóska egészségre gyakorolt hatásai

– Stimulálja a bélmozgást, és növeli a nyálkahártya szekrécióját, a víz kiválasztását a vastagbélben ezért alkalmas a székrekedés enyhítésére.

– A gyökeréből készített főzetet kis adagban lehet használni hasmenés ellen, míg nagyobb dózisban hashajtó hatású a benne található emodinnak köszönhetően.

–  Természetes orvosság a húgyhólyag gyulladása és húgyúti kövek valamint köszvény esetében is. Ez a tulajdonság az ami miatt a 17. századi leírásokban “tisztító” hatású főzetként ajánlották az Észak-Amerikai indiánok.

– Pitypang gyökérrel kombinálva például alkalmas arra, hogy átöblítse a szervezetet, ami olyan bőrbetegségek esetén mint a pattanások, kelések, ekcéma, pikkelysömör és más gombás fertőzések hatékony és veszélytelen gyógymódja.

– Rumicin nevű vegyület tartalma miatt természetes ellenszere a bakteriális fertőzéseknek, mint például az Escherichia, a Salmonella, a Staphylococcus, és a Bacillus subtilis.

–  Leveleit a népi gyógyászatban bőrbántalmak ellen borogatóul, gyökerét inkább állatgyógyászati célokra használják, főzetét pedig szarvasmarhák kérődzésének elmaradása ellen alkalmazzák.

– A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a lóromgyökér kivonata olyan vegyületeket tartalmaz amelyek hatékonyak a vastagbélrák esetében.

– A levele ehető és jó ízű (Az ismert tőtike alapanyaga). A növény levelében található glikozidok növelik az epe termelődését, amely segíti a leromlott emésztést.

–  Magas vastartalma révén hozzájárulhat a vérszegénység kezeléséhez. Ilyen esetben főzelékként kell megfőzni vagy savanykás szószként tálalni húsételek mellé.

–  Asztma és hörghurut, irritatív száraz köhögés, lépfene, anorexia, krónikus fáradtság szindróma, megfázás, görcsök, depresszió, láz, általános gyengeség vagy erőtlenség, fejfájás, hepatitisz, magas koleszterinszint, lepra, malária, menopauza, mentális kábultság, szájüregi gyulladások, vérzések csillapításására is igen hatásos.

Ne mulasszuk el! Szedjünk minden évben a rétről pár marék lósóskamagot, szárítsuk meg és egész télen legyen házipatikánk része

A terméseket a fitoterápiában rendszerint félérett vagy érett állapotban, önmagukban és más drogokkal (libapimpó, apróbojtorján, tölgyfakéreg, kigyószisz, réti füzényfű) összekeverve, gyógyteának elkészítve javasolják hasmenéses állapotok kezelésére.

Így készíts belőle teát

A lósóska főzetét házi praktikaként belsőleg alkalmazhatjuk hasmenésre, szalmonellára. A belőle készült teakeverék fogyasztása 1-2 óránként javasolt.

Két evőkanálnyi lósóska magot forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Két-háromszor naponta igyunk meg egy ilyen adagot, a hasmenés súlyosságához igazodva. Más eredetű bélhurutnál is ajánlott.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!