A túl erős menstruáció, hasi görcsök, menopausa, hőhullámok a hangulatingadozás azok a tünetek, melyek legtöbbjével a nők előbb-utóbb találkoznak. A természetes hormonális változások nem tekinthetők betegségnek, de a mindennapokat komolyan megnehezíthetik. Az orvostudománynak hála, számtalan készítmény áll rendelkezésünkre, fájdalomcsillapítók, görcsoldók, hormonpótlók, de a természet patikája is remek szereket állított elő, melyeket bátran kipróbálhatunk és alkalmazhatunk. A legtöbb, ebben a cikkben bemutatásra kerülő gyógynövényt nem csak nagyanyáink használták, hiszen a tudomány is felfedezte már hatékonyságukat, és előszeretettel ajánlják a „női bajokra”.

Kamilla

Valamennyi gyógynövény közül a kamilla vagy orvosi székfű a legismertebb. Minden valószínűség szerint ez az a gyógynövény, amelyet a tudomány a legaprólékosabban kikutatott. Gyógyhatása sokrétű és átfogó, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. Nagyon igénytelen, de minél több műtrágyát használnak a földeken, a kamilla annál kevésbé érzi magát jól ott. Az orvosilag használt drogok legnagyobb része telepített kamillából származik.

Ha a virágát szétmorzsoljuk, a kamilla nagyon jellegzetes illatot áraszt.

Népnyelvi elnevezései – szüzekanyja, anyafű – arra mutatnak, hogy a növényt a nőgyógyászatban használták. Ma is a bőr- és nyálkahártya-betegségek, különösen a gyulladások ellenszere. Ebből kifolyólag a seb- és gyógykenőcsök, testápolószerek, olajfürdők, szappanok és csecsemőápolási szerek gyakori alkotórésze.
Minthogy az illóolaja a vízgőzzel gyorsan eltűnik, a kamillagőzös fürdők az altesti gyulladásoknál vagy az orr, a garat, a homlok- és a melléküregek akut és krónikus nyálkahártya-gyulladásainál járnak a legjobb eredményekkel.
Belsőleg használva mindenekelőtt szélhajtó és gyulladásgátló hatást fejt ki. A kamillatea enyhén nyugtató hatású is.

Cickafark

A női bajokra jó hatást kifejtő gyógyfüvek között a közönséges cickafark áll az első helyen, silány talajú mezőkön, legelőkön, utak és szántóföldek mentén, száraz lejtőkön terem. Gyakran előforduló, szívós, nagyon ellenálló, sőt egyenesen elpusztíthatatlan növény, amely Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában egyaránt honos. Apró fehér vagy rózsaszín virágai ernyőhöz hasonló virágzatot alkotnak. Ha a leveleit szétmorzsoljuk, jellegzetesen fanyar illatot árasztanak.
Fő alkalmazási területét a gyomor- és bélbántalmak (például gyulladások, hasmenés, felfúvódás, görcsök) alkotják, melyek gyógyítása során gyulladásgátló, baktériumölő, szélhajtó, emésztésserkentő és görcsoldó hatást fejt ki. Külsőleg használva (borogatások, öblítések, fürdők) bőr- és nyálkahártya-megbetegedések, sebgyógyító és gyulladásgátló szere. A népi gyógyászatban női bajokra, vérzéscsillapításra, menstruációs panaszok – különösen a görcsös ciklus – és a változás éveiben fellépő panaszok orvoslására használják.

Palástfű

A palástfű rendkívül apró és zöldessárga színe folytán egyáltalán nem feltűnő virágai ernyőcskéket alkotva szorosan egymáshoz lapulnak. A növény májustól szeptemberig nyílik, meglehetősen fáradtságos munkával akkor gyűjthető. Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában terem.
Tekintettel arra, hogy a palástfű sok cseranyagot tartalmaz, a tudomány úgy véli, hogy hasmenés és vérzések esetében összehúzó hatást fejt ki. A népi gyógyászat tapasztalatai szerint azonban olyan gyógynövény, amely a női nemi szerveket – mindenekelőtt a méhet – erősíti, így az anyaságra való felkészülés, valamint a szülés előtti és utáni kezelés folyamán alkalmazható.

Pásztortáska

A pásztortáska szinte az egész földön megtalálható. Mindig az ember nyomában jelenik meg. A pásztortáska úttörőként veszi birtokba a szabad földterületeket, a szántókat, és a kertekben, az utak mentén és az útburkoló kövek között is megtalálható. Érdekes nevét terméséről kapta. Ez a szívalakú, feszesen tömött „tasakocska”, középen varrattal. Tőlevelei a talaj közelében rózsában állnak, feljebb a száron csak szórtan fordulnak elő. Kicsiny fehér virágai alig láthatók. Tavasztól késő őszig egyidejűleg láthatjuk bimbóit, virágait, termését. Orvosilag a teljes növényt felhasználjuk.
A pásztortáskának sok közös vonása van a palástfűvel. Mint vérzéscsillapító, a népi gyógyászatban megkülönböztetett helyet foglal el, és különösen jó szernek számít erős vérzéssel járó menstruáció esetében, továbbá a szaporodási szervek általános erősítésére is ajánlják. Ha a medencefenék, a méh tartószalagjai vagy a méh izomzatai „elkopnak” és elernyednek, vagy ha a nő egész szervezete és pszichikai rugalmassága kimerül, a pásztortáskából készült tea vagy tinktúra a legjobb segítség.

Fehér árvacsalán

Levelei hasonlítanak a csalánéhoz, ám azoktól eltérően nem csípnek. Európában és Ázsiában honos, a fák és bokrok alatti árnyékos helyeket kedveli a kertekben, az útszéleken, a sövényeken és omladékos helyeken található. Felismerésében segítséget nyújt jellegzetes édeskés, fanyar illata.
Az árvacsalánt többek között köptetőnek és köhögéscsillapítónak használják. A női bajok közül elsősorban a szabálytalan és fájdalmakkal járó menstruáció, az altesti gyulladások és a fehérfolyás ellenszere. Ez utóbbi probléma esetében külső alkalmazása is ajánlott (fürdők). A fehér árvacsalán virágaiból készült, mézzel édesített tea nyugtató hatású.

Tavaszi kankalin

Magyarországon mindenütt, erdős, bokros, sziklás helyeken előforduló sárga virágú növény, a tavaszi hónapokban virít.  Szaponintartalma miatt a kankalin gyökerét köhögéscsillapítóként használhatjuk. Emellett a népi gyógyászatban migrén, menstruációs és klimaxos panaszok ellenszereként nyert polgárjogot.
 Megfigyeléseink szerint a kankalin különösen akkor hatásos, ha a szédüléssel kísért fejfájás a havi ciklus függvényeként szabályosan ismétlődik. Ezt az ún. premenstruációs szindrómát egy hosszabb kankalinteás kúrával hatásosan kezelhetjük. A kúra akkor is eredményes, ha a fenti tünetek a változás éveiben jelentkeznek.

Ezek a gyógynövények kivétel nélkül megvásárolhatóak a bioboltokban kiváló minőségben, de a vállalkozó kedvűek akár saját maguk is begyűjthetik.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!