Kevesen gondolnak arra, hogy egy kisebb udvarban is kombinálható az esztétikus pihenő- díszkert a veteményessel, gyümölcsössel.

A pihenőkertek többségében a gyep mellett akad virágágyás is. A virágágyás díszítő hatását kombinálhatjuk a zöldségágyás hasznával. A zöldségek, fűszer- és gyógynövények az esetek többségében kedvelik a társaságot, kifejezetten jó hatással vannak egymásra. Ezen alapul a növénytársítások öngyógyító hatása. Egyes növények elűzik a másik kártevőit, megvédik azt a betegségektől. A levendula elűzi a rózsáról a levéltetveket, a sárgarépa szagát nem kedveli a hagymalégy, a hagymáét pedig a sárgarépalégy, a sárgarépa szomszédsága jó hatással van a paradicsomra, míg a zeller megvédi a káposztaféléket a káposztalepke hernyójától. A saláta távol tartja a földibolhát a retektől, és árnyékol is, a mustár elriasztja a csigákat, a kapor elősegíti a sárgarépa kelését, és bármilyen társításban kitűnő egészségvédő hatású szomszédnövény, a kömény és a koriander nélkülözhetetlen a konyhában, társnövényként pedig javítja a burgonya ízét, stb. A körömvirág, a menta, a citromfű nemcsak mutatós, de kedvelt teanövény is. A citromfű és a menta évelő, erőteljesen szaporodik, igen igénytelen. A balkonon, teraszon fűszer- és gyógynövényekből alakíthatunk ki dézsakertet.

 Bár a pihenőkert virágágyásaiban burgonyát nyilván nem fogunk termelni, de a kis helyigényű, drága, ún. primőr zöldségeket jó helykihasználással magunk is megtermelhetjük itt. A bársonyvirág virága bármilyen talajban egész évben pompázik, és a zöldségfélék számára kitűnő társnövény. Tavasszal kerülhet mellé egy sor paraj, hónapos retek, fejes saláta, zöldhagyma. Amikor ezek elfogynak, a helyükre paprikát, káposztaféléket ültethetünk. A tépősaláta maga is igen dekoratív. Ha a virágágyás fal mellett van, akkor leghátulra vethetünk futóbabot, ültethetünk, kígyóuborkát, lugasparadicsomot. Ezeket karóra vagy megfelelő támrendszerre futtatjuk, így lezárja a virágágyást, kis termőterületen nagy termést ad. A lugasparadicsom akár másfél- két méter magasra is megnő, de kacsolni, és kötözni kell. Sok vizet igényel, de meghálálja, mert 2-3 tő kielégíti egy normál család friss-paradicsom szükségletét. Célszerű a lakóépület közelébe ültetni, így a zöldségmosásra használt vizet mindjárt ki lehet locsolni rá. Szintén a hátsó sorokba kerülhet a bimbóskel, ami késő őszig friss főzelék-alapanyagot biztosít. A kert sarkába kerülhet csicsóka, amelyet ha egyszer elvetettünk, többé semmi más dolgunk nincs vele, mint minden ősszel felszedni a termését. A földben maradó gumódarabkák megfelelő mennyiségű szaporítóanyagot biztosítanak a következő évi terméshez. A növény erőteljes növekedése miatt még a tarackot is elnyomja. Készíthetünk ún. magaságyásokat és dombágyásokat is, ezzel növelve a termőterületet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!