Az uborka sok tápanyagot felvesz a talajból, így a szezon végére kimeríti azt. Éppen ezért fontos tudni, milyen zöldségeket érdemes ültetni a kertben az uborka után, a talaj felfrissülése, valamint a kártevők és betegségek terjedésének megakadályozása érdekében.

A legjobb eredmények érdekében érdemes a vetésforgó elv alkalmazása. Soha nem ajánlott ugyanazt a növényt, vagy más, ugyanabba a családba tartozó növényeket több egymást követő évben ugyanazon a helyen termeszteni.

Ez elsősorban rendkívül kimeríti a talaj erőforrásait, mivel ugyanazok a növények évről évre ugyanazokat a tápanyagokat veszik fel belőle az igényeiknek megfelelően, ugyanakkor nagyobb a kártevők és betegségek terjedésének kockázata is.

A legjobb, ha csak 3-4 év elteltével ültetünk uborkát, vagy más, a tökfélék családjába tartozó növényeket ugyanarra a területre.

Mivel az uborka tápanyagigénye meglehetősen magas, a legjobb, ha hagyjuk regenerálódni a talajt, és beültetetlenül hagyjuk azt. Ezt azonban sok kertész nem engedheti meg magának.

Az uborka után a legjobb az úgynevezett zöldtrágya növények ültetése. A zöldtrágyák olyan növényi kultúrák, amelyek segítségével visszajuttatjuk a tápanyagokat a talajba.

 

Zöldtrágyaként többféle növény használható, ilyenek például a csillagfürt, vagy a mézontófű. De hüvelyeseket, például borsót, babot, szójababot is ültethetünk, vagy keresztesvirágú növényeket, például repcét, fehér mustárt vagy retket.

A zöldtrágyák viszonylag rövid idő alatt, az uborka betakarításától a hideg idő beálltáig tartó időszakban képesek elvégezni a feladatukat. Így talaj-előkészítési módszerként is használhatóak más, nagyobb tápanyagigényű növények, például burgonya, rebarbara, káposzta vagy kukorica számára.

Az uborka után számos gyökérzöldség is vethető, például sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, cékla és retek. Ezek jól fognak fejlődni, mivel az uborka gyökérzete a talaj sekélyebb rétegeiben helyezkedik el, a gyökérzöldségek pedig a talaj mélyebb rétegeiből merítik a szükséges erőforrásokat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!