Bár hagyományosan a tavaszi időszakot kapcsoljuk össze a kertészkedéssel, a július remek lehetőséget kínál arra, hogy fűszerkertet hozzunk létre vagy bővítsük a készleteket.

Ha júliusban ültetjük a fűszernövényeket, kihasználhatjuk a hosszabb, őszig tartó vegetációs időszak előnyeit. Ez lehetővé teszi, hogy a fűszernövények megnőjenek és virágba boruljanak, így biztosítva a folyamatos friss fűszernövény-ellátást egészen őszig.

Bőséges napfény: A július a bőséges napsütés szinonimája, ami ideális feltételeket biztosít a növények növekedéséhez. A fűszernövények teljes napsütésben virágoznak, és a hosszabb nappali órák gyorsabb és egészségesebb növekedést tesznek lehetővé.

Gyakran szedhetők: Ha júliusban ültetjük a gyógynövényeket, akkor a fajtól függően akár már négy hét múlva elkezdhetjük a betakarítást. A rendszeres szedés elősegíti a friss hajtások növekedését, és segít abban is, hogy hamarabb élvezhesse kertje ízét és illatát.

Melegkedvelő fajok, ami a nyári melegben is ültethető:

  • bazsalikom
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • oregánó
  • zsálya.

Ezek elviselik a nagy nyári hőséget, és ekkor is jól fejlődnek.

Figyelni kell, nehogy túlöntözzük a bazsalikomot! A túlzott nedvesség gyökérrothadást okoz, ami fekete szárat és leveleket eredményez. Érdemes olyan helyen tartani a növényt, ahol sok napfény éri, és csak akkor locsoljuk meg, ha tapintásra is száraz a talaj felső rétege, emellett mindig figyeljünk arra, hogy legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások.

Vegyük figyelembe, hogy vannak egynyári és évelő fűszernövények is. Az egynyári fűszernövények, mint a bazsalikom és a koriander, gyorsan nőnek, és az egész szezonban szedhetők. Az évelők, mint a rozmaring és a kakukkfű, évről évre biztosítják az utánpótlást.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!