A lényeg, hogy a tünet első megjelenésekor kezdjünk el foglalkozni vele. Ne halogassuk!

A torokgyulladás leggyakoribb oka vírusos fertőzés, sokszor az egyszerű nátha vírus és kevésbé gyakori, hogy a betegség mögött bakteriális vagy gombás fertőzés álljon. Emellett mechanikus, vegyi, vagy hőirritáció is okozhatja.
A torokgyulladás kockázati tényezői közé tartozik a megfázás vagy a nátha, közeli kapcsolat valakivel, akinek fáj a torka, dohányzás, gyakori arcüreggyulladás, allergia és száraz levegő.
A torokgyulladás lehet akut, három-hét napon belül gyógyuló, vagy krónikus, amely akár hetekig is eltarthat.
A torokfájás a leggyakoribb tünet és ez enyhétől egészen a súlyosig terjedhet. A torokgyulladás egyéb kísérő tünetei a betegség súlyosságától függenek.
A torokgyulladás tünetei még: kaparó torok, köhögés, bedugult orr, lát, fejfájás, ízületi fájdalmak, izomfájás, kiütések, duzzadt mirigyek a nyakon, fáradékonyság, nyelési nehézségek és étvágytalanság.
Ritka esetben a bakteriális torokgyulladás mandulagyulladáshoz, fülgyulladáshoz, arcüreggyulladáshoz, torok tályoghoz és mandula mögötti tályoghoz is vezethet.
A torokgyulladás a legtöbb esetben magától, orvosság nélkül meggyógyul egy héten belül. Van néhány otthoni gyógymód, ami enyhítheti a tüneteket és kellemetlenségeket, amíg a fertőzés el nem múlik.

1.    Almaecet
Az almabor ecet népszerű savas folyadék vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően segíthet a torokgyulladás kezelésében. Tápanyagokban és vitaminokban is gazdag, amelyek serkentik az immunrendszer működését és kiegyensúlyozzák a szervezet pH-szintjét.
-    Keverjen el két evőkanálnyi almabor ecetet egy pohár meleg vízben. Adjon hozzá egy kis mézet, majd lassan kortyolgassa. Naponta egyszer-kétszer ismételje meg, hogy jobban érezze magát.
-    Gargalizáló oldatot is készíthet egy kávéskanál só, egy evőkanál almabor ecet és egy csésze meleg víz összekeverésével. Gargalizáljon ezzel negyedóránként szükség szerint, hogy enyhítse a tüneteket.

2.    Cayenne-i bors 
A cayenne-i borsban található kapszaicin gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális hatású. Ez a természetes összetevő csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot és a fertőzéssel is felveszi a harcot.
-    Keverjen el fél kávéskanál cayenne-i borsot egy pohár forró vízben. Még egy evőkanál citromlevet is adhat hozzá. Gargalizáljon ezzel naponta többször, és már egy pár nap után jobban fogja magát érezni.
-    Keverjen össze ¼ kávéskanál cayenne-i borsot egy kis mézzel és citromlével egy csésze forró vízben.
Kortyolgasson ebből naponta többször, amíg jobban nem érzi magát.

3.    Sós víz
A meleg sós vízzel való gargalizálás a kaparó torok hatásos gyógyszere. A só a torokgyulladást okozó vírusokat és baktériumokat si segít kiirtani.
1.    Keverjen el három kávéskanál sót, (lehetőleg tengeri sót), két csésze meleg vízben.
2.    Gargalizáljon ezzel, de ne nyelje le, hanem köpje ki gargalizálás után.
3.    Naponta többször ismételje meg egy-két napon át.

4.    Méz
A méz a torokgyulladás hagyományos gyógyítója. Kutatások bebizonyították, hogy a méz hatásosabb a felső légúti betegségek esetén, mint a szintetikus gyógyszerek. Vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően a méz a fertőzésekkel is megküzd és felgyorsítja a gyógyulást.
-    Keverjen össze egyenlő arányban mézet és almabor ecetet. Négy óránként fogyasszon ebből egy evőkanállal, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.
-    Keverjen el egy kávéskanál mézet egy csésze meleg vízben. Adja hozzá egy fél citrom kifacsart levét és jól keverje el. Kortyolgassa ezt lassan napi többször, amíg javulást nem tapasztal.

5.    Édesgyökér
Az édesgyökeret évezredek óra használja az alternatív orvoslás a torokgyulladás gyógyítására. Ez a növény serkenti az immunrendszer működését is.
-    Adjon egy evőkanál összetört édesgyökeret egy csésze forró vízhez. Hagyja ázni letakarva öt percig. Szűrje le és adjon hozzá egy kávéskanálnyi citromlevet. Naponta fogyassza ezt.
-    Keverjen össze fél evőkanál őrölt édesgyökeret fél evőkanál mézzel és egy pohár langyos vízzel Naponta fogyassza ezt, amíg meg nem gyógyul.
-    Rágjon édesgyökeres cukrot, hogy ezzel nyugtassa irritált torkát.
Megjegyzés: Ezt a növényt ne használja, ha cukorbeteg, vagy magas vérnyomással küzd, illetve csökkent a vese vagy máj funkciója, vagy mellékvese-betegségben szenved.

6.    Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő, így csökkentheti a torokgyulladással járó duzzanatot és fájdalmat is. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a vírusok és baktériumok kiirtásával is segíti a gyógyulási folyamatot.
-    Adjon egy kávéskanál összetört gyömbérgyökeret egy csésze vízhez. Forralja öt percig majd szűrje le, adjon hozzá egy evőkanál mézet és pár csepp citromlevet. Fogyassza ezt a forró teát naponta kétszer-háromszor.
-    Rágcsáljon egy kis darab friss gyömbérgyökeret naponta többször, hogy ezzel is felgyorsítsa a gyógyulást.

7.     Kurkuma
A kurkuma szintén remek gyógyszer lehet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.
-    Keverjen össze fél kávéskanál kurkumát és fél kávéskanál sót, majd adja ezt egy csésze forró vízhez. Ezzel gargalizáljon naponta kétszer.
-    Keverjen össze fél kávéskanál kurkumát egy csipet őrölt feketeborssal egy pohár forró tejben. Lassan kortyolgassa. Naponta egyszer-kétszer ismételje meg ezt, a gyors gyógyulás érdekében.

8.    Fokhagyma
A fokhagyma gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően szintén a torokgyulladás hatásos otthoni gyógyszere lehet. Az ebben található allicin különösen jó baktériumölő.
-    Adjon pár csepp fokhagymaolajat egy negyed csésze forró vízhez. Naponta egyszer-kétszer gargalizáljon ezzel két-három napon át.
-    Adjon egy kávéskanál reszelt fokhagymát ¼ kávéskanál fahéjat és egy kis cayenne-i borsot egy csésze forrásban lévő vízhez. Forralja még két percig, majd szűrje le. Fogyassza ezt a teát napi kétszer, amíg jobban nem lesz.
-    Hámozzon meg egy friss gerezd fokhagymát, vágja félbe majd ezt szopogassa cukorka helyett. Időnként rágja is el, hogy kijöjjön belőle hatóanyaga, az allicin. Naponta többször ismételje meg pár napon át.
További tanácsok
-    Fogyasszon csibelevest a torok fájdalmának enyhítésére.
-    Bőségesen fogyasszon vizet, hogy hidratálja szervezetét.
-    Nyalogasson gyümölcsízű jégkockát.
-    Használjon párásítót, hogy így puhítsa és nedvesítse száraz torkát.
-    Ne dohányozzon, vagy használjon egyéb dohánytermékeket a cigaretta helyett.
-    Pihenjen sokat a gyors gyógyulás érdekében.
Ezen gyógymódok segítségével már pár napon belül jobban érezheti magát. Azonban, ha torokgyulladás szerű tünetei több mint egy hétig fennállnak, azonnal forduljon orvoshoz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!