Szinte kiirthatatlanok, ha egyszer megtelepszenek.

Nehéz egzakt módon meghatározni, hogy milyen az igazán szép kert, de az biztos, hogy a legszebbet is dzsungellé, átláthatatlanná tehetünk egy-egy rossz döntéssel. Az egyik ilyen kritikus terület a fák és a kúszónövények kérdése.

Agresszív kúszónövények

Az agresszívan terjeszkedő növények olyanok, mint a neveletlen, pörgős kutyusok. Ha nem gondozzuk, nem törődünk vele, akkor elkanászodik és a fejünkre nő. Szó szerint. Úgy ültessük ezeket a növényeket a kertünkbe, hogy tudjuk, milyen tulajdonságuk van.

Borostyán

A borostyán a szélsőségek növénye, már ami a megítélését illeti. Az emberek vagy szeretik vagy nagyon nem.  Az örökzöld kúszónövény akár 20-25 méter magasra is képes felkapaszkodni, de leginkább a földön kúszva terjed, éppen ezért kiváló talajtakaró, valamint hazánkban is közkedvelt „víkend” házak, családi házak külső falainak díszítésére, ugyanakkor más növényeket agresszívan  elnyom. Fiatal fákra felcsavarodva képes azok ágait letörni, ezzel a növény élettartamát megrövidíteni.  Gyakori visszavágást és figyelmet igényel a gyors terjeszkedése miatt.

Menta

Sokféle mentát használunk napjainkban is akár levegő frissítés, akár gyógyászati célra. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a szabadba kiültetett menta félék vízszintes földalatti terjedése határozott és gyors. Ezért, hogy megóvhassuk kertünk többi értékes lakóját, érdemes a mentaféléket, ládákba, konténerekbe, cserepekben tartani.

Kúszó Jenny, avagy a pénzlevelű lizinka

A borostyánhoz hasonlóan ez a növény is szeret terjeszkedni. Európában őshonos, az Államokban ez is invazív fajnak számít, mivel képes az őshonos növényeket teljesen kiszorítani, elfojtani. Könnyedén eltávolítható, mégis érdemes inkább ládában futtatni a kontrollálatlan terjeszkedést megelőzve.

Trombitavirág

Vitathatatlanul gyönyörű növény, de egyetlen év alatt méterekre kúszhat, így a karbantartása nem egyszerű feladat. Ha nem figyelünk kellőképpen, akkor felkúszik a tetőre, befurakodik a tetőcserepek alá és szétnyomja őket, beázással fenyegetve a házat. Az agresszív terjedés azonban nem csak felfelé irányul. Sarjai a kertben szinte mindenhol felbukkannak, ezzel tönkretéve a gyepet.

Bambusz

A bambuszt sem véletlenül nevezik elegáns agresszornak, a megfékezéséhez az egész kertet fel kell ásni. A kertekben a sövénynek ültetett bambusz a jellemző, ami nemcsak gyorsan elzárja a kíváncsi pillantások elől a kertet, de kifejezetten látványos is. Hátránya, hogy tarackol, vagyis megállíthatatlanul terjed a gyökérzete, és minduntalan sarjak ütik fel a fejüket mindenhol. A bambusz ráadásul nagyon szívós növény, nem állítja meg sem a beton, sem a járólap. Ha ültetni szeretnénk, akkor érdemes kb. 1,5 méter mélyen fémlapokkal körülbástyázni a gyökérzetét, mivel ezeken nem tud keresztülnőni.

Bálványfa

A hivatalos neve bálványfa, de sokan ecetfaként ismerik – utóbbi ugyan egy másik faj, ám a köznyelv ugyanazt a növényt érti alatta.  Agresszíven és gyorsan terjeszkedik, az őshonos növényeket elnyomja, és megmérgezi. Megfelelő hőmérsékleti és fényviszonyok között szinte bármilyen talajon képes megélni, gyorsan és tekintélyes méretűre nő, jól bírja a légszennyezést, virágzáskor pedig – mi tagadás – tényleg szép látványt nyújt.  Agresszív, és nagyon gyorsan terjed: ahol egy felbukkan, ott biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan több sőt sok lesz belőle.

Elég egyetlen kerttulajdonos, akinek megtetszik a bálványfa, és megindul a “fertőzés”: három-négy évesen már magokat hoz, ezeket a szél kilométerekre képes elsodorni. Kedvezőtlen körülmények esetén évekig képes várin a csírázással, ahogy a szakember mondja: a mag évekig átfekszik.

Oxyfa vagy császárfa

Az oxyfa onnan kapta a nevét, és azért érdemelte ki a csodafa címet, mert majdnem kétszer annyi szén-dioxidot képes megkötni, mint más lombos fák, miközben sokkal több oxigént is tud előállítani. Ez a faj olyan gyors növekedésű, hogy 6 éves korára már a 16 méteres magasságot és a 35 centis törzsátmérőt is elérheti. Mindemellett egy igazi túlélő, ugyanis képes tuskóról is újra hajtani, akár 4-5 alkalommal is. Kérdés, hogy egy kis kertben mit fog kezdünk a sok levéllel, és hogyan tudunk majd megszabadulni egy fától, ami tuskóról is kihajt akár öt alkalommal is, arról nem beszélve, hogy ilyen méretű levelekkel kétséges, hogy alatta bármi is megmarad tartósan.

Fűzfa

A szomorúfűz az egyik leggyorsabban növekvő árnyékoló fa, akár évente 3 métert is nőhet, ezért kis kertekbe semmiképpen sem javasolt, hiszen néhány év alatt eluralja a kertet. A fa gyökerei mélyen a földbe ágyazódnak és kárt tehetnek a járdákban, kocsifelhajtókban, de akár a vízvezetékrendszerben is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!