Ahol kevés a tövek között a hely, ott erősebb tavaszi metszést kell végeznünk. Szokásos tőtávolság és középerős növekedés esetén a rózsák utolsó éves hajtásait 3-6 szem felett visszavágjuk, a gyengébbeket rövidebbre, mint az erősebbeket. Kissé ferdén, és egy külső szem fölött 0,5 cm-re kell metszeni a hajtásokat.

A virágágyi rózsatövekről a száraz, fagyott hajtásokat el kell távolítani. Ha fagyást tapasztalunk, az élő, egészséges részig vissza kell vágnunk. A gyenge, de egészséges külső hajtásokat hagyjuk meg.

A tearózsákat egy kissé rövidebbre lehet vágni, hogy szép, hosszú szárak fejlődjenek. A 2-3 szem feletti erős kurtítás javasolt. 

Ha sok a hely a kertben, a rózsatövek körül, akkor a kis bokorrózsákat rózsatővé is alakíthatjuk. Ebben az esetben csak az elöregedett ágakat és a belső gyenge hajtásokat távolítjuk el, az erős hajtásokat – egyenlő magasságban – csaknem fele nagyságukra visszakurtítjuk. A túl magasra nőtt rózsatövek mérete úgy csökkenthető, hogy az alsó oldalhajtások felett visszavágjuk, és egyenlő magasságúra kurtítjuk.

A csüngő rózsákat és a kúszórózsákat hasonlóan kell kezelni. A 4 évnél öregebb ágakat el kell távolítani, a 2 – 4 éves oldalágakat 2-4 szem fölött kell lemetszeni. Az előző évi nagyon hosszú hajtások visszavághatók, hogy alul is virágzó hajtások fejlődjenek. Végül az ágakat terítsük szét és kötözzük fel. A bokor– és vadrózsánál (rózsacserje) a bokor formájának megtartása érdekében évenként kb.1/3-ig visszavágjuk. A 4 évesnél öregebb, vastag ágakat, lehetőleg a talajszint közelében, szintén eltávolítjuk.

Az alábbi videó sok hasznos információt tartalmaz:

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!