A szépségén túl egyéb jó tulajdonságai is vannak.

Pár évtizede a mezőgazdaságban nem használtak annyi gyomirtó szert, így a búzaföldeket sokszor hatalmas piros foltok, pipacsmezők színesítették. Ennek persze a gazda nem örült... Aztán sok éven keresztül nem lehetett látni sem pipacsot, sem búzavirágot. Aztán a tarlókon, szántók szélén újra megjelent.

Kevesen tudják, hogy a pipacs nem gyomnövény, hanem gyógyító hatása is van:

A pipacs virágának szirmaiból enyhén nyugtató hatású tea készülhet, de köhögéscsillapító keverékek összetevőjeként is ismert.
Toroköblögetésre és alvászavarok ellen is használják. Szörp is készülhet belőle.

Figyeljünk a virágszirmok begyűjtésekor!  Csak száraz időben, június-júliusban történjen és ügyeljünk arra, hogy a virágok minél kevésbé nyomódjanak, tapadjanak össze. Kiterítve, napfénymentes helyen szárítsuk vagy használjuk fel mielőbb.

Érdekes tények a pipacsról:

Rokona a máknak, így hatása is hasonló, de enyhébb. Közös jellemzőjük, hogy zöld részeik tejnedvet tartalmaznak, melyek erős hatású alkaloidokban gazdagok. A  mezei pipacs a vérehulló fecskefűnek is rokona.

A pipacs virágát élelmiszerszinezékként is használják.

Balaton-felvidéki mezei pipacs szirmok felhasználásával készült egy egyedi, hazai termék: kézműves dry gin. Az íze citrusos, roppanós, könnyed, a virágos mező friss illatával. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!