A szobanövényeket is megviseli a tél. Néhány tanács, hogy kedvenc virágai ilyenkor is pompázzanak

Óvatosan a tápoldatokkal!

Azokat a növényeket, amelyek csak áttelelnek a lakásban, hűvös helyen tartjuk, így ezeket ritkábban locsoljuk és tavaszig ne tápoldatozzuk. Ha viszont a növény szobahőmérsékleten telel át, és virágot bont, intenzív tápanyag-utánpótlásra lehet szükség: ilyenkor két-három hetente adagoljunk műtrágyát a virágföldbe.

Fontos a megfelelő páratartalom!

A száraz levegő árt a növényeknek. Az ultrahangos légpárásító, vagy a kézi permetező jó szolgálatot tehet ilyenkor, de óvatosan: egyes növények levelei érzékenyek a vízcseppekre, és a túl magas páratartalom fogékonyabbá teszi a szobanövényeket a fertőzésekre.

Ügyeljünk a kártevőkre!

Időnként ellenőrizzük nagyítóval a levelek fonákját, a hajtások rejtett részeit. Élősködőre utalhat a cserépen található ragacs is. Ha tetű nyomaira bukkanunk, permetezzük a növényt szappanos oldattal.

Ne locsoljunk kemény vízzel

A növények többsége nem kedveli a magas kalciumtartalmú, vagyis kemény vizet, márpedig a vezetékes víz többnyire ilyen. Erre utal, ha a virágföld felszínén fehér mészdarabkák láthatók. Locsolás előtt érdemes felforralni a vizet, majd szobahőmérsékletre lehűteni, de még jobb az ilyen hőfokú esővíz, esetleg a hólé.

Havonta fürdessük a növényeket!

Poros levelekkel a növény kevésbé tudja hasznosítani a fényt, így nem megfelelő a tápanyagcseréje. Ha kádban fürdetjük, használjunk langyos vizet.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!