A tárkonyt (Artemisia dracunculus) széles körben használhatjuk főzéshez, de gyógyászatban is alkalmazható. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat.

A tárkony nagyon jó az emésztőrendszernek, enyhíti a hasi görcsöket és étvágynövelő tulajdonságáról is híres.  Ezt a sokoldalú, és könnyen termeszthető fűszernövényt a franciák a négy nélkülözhetetlen gyógynövény egyikének tartják. Keserédes, ánizs jegyekkel rendelkezik, és a konyhában elsősorban sós ételekhez használják, különösen csirkéhez, halhoz vagy tojáshoz.

Kiváló magnézium-, cink-, kalcium-, kálium- és vasforrás is.

A tárkonyecet alkalmazása népszerű a konyhában, és néha a pácoló fűszerekben is megtalálható.

A tárkony egészségügyi előnyei

●   A tárkonynövényt fájdalomcsillapításra használták, különösen szájfájdalmak enyhítésére, köszönhetően az eugenolnak, a tárkony levelében lévő zsibbadást okozó szernek.

●   A gyerekeket könnyebben megtámadják a bélférgek; a tárkony rendkívül értékes ezeknek a parazitáknak a leküzdésében.

●   Enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget.

●   Ha ezt a gyógynövényt aperitifként használjuk, növelheti az étvágyat, valamint serkentheti a nyál- és a gyomornedv termelését. Különösen jó emésztési problémák és a bélműködés helyreállítása esetén.

●   Segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.

●   A tárkony egy természetes vízhajtó, amely enyhíti a vízvisszatartást a szervezetben.

●   Ennek a növénynek egyes részeit a női reproduktív rendszer egészségének elősegítésére is használják a menstruáció előidézésével és szabályozásával.

●   Magas káliumdózisa elősegíti a szív- és érrendszer egészségét.

 
Hogyan használhatjuk a tárkonyt egészségünk megőrzése érdekében?

A legjobb hatás elérése érdekében úgy készítsük el a teát, hogy a leveleit áztatjuk. Ez a gyógynövény helyileg olajként is használható bedörzsölésre.

Antibakteriális minőségének köszönhetően természetes tartósítószer, a növényből származó olaj népszerű szagtalanítóként.

Intelmek a tárkony fogyasztásával kapcsolatban!

Terhes vagy szoptató nőknek kerülniük kell ennek a gyógynövénynek a használatát, mivel elősegítheti a vérzést, és megnehezítheti a terhesség kimenetelét. Ha allergiás vagy a parlagfűfélék családjába tartozó növényekre, fogyasztása keresztreakciót válthat ki!

Tárkonyos raguleves recept

  • 40 dkg pulykamell vagy csirkemell
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 petrezselyemgyökér
  • fél zeller
  • 2 citrom
  • 1 bögre zöldborsó
  • 1 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál szárított tárkony
  • fél dl olaj
  • bors
  • liszt

A vöröshagymát aprítsd fel, és pirítsd meg az olajon. Tedd bele az alaposan megmosott, apró kockára vágott húst, és fehéredésig kevergesd. Ekkor fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, tárkonnyal, babérlevéllel, és párold félpuhára a húst. Add hozzá a kockákra vágott zöldségeket, és párold tovább. Amikor minden puha, tedd bele a zöldborsót, majd engedd fel körülbelül másfél-két liter vízzel.

Ha a leves felforr, mehet hozzá az apróra vágott petrezselyemzöld. Főzd még további 10-15 percig. Közben készítsd el a habarást. Egy tálban kézi habverővel dolgozd csomómentesre a tejszínt és a lisztet, majd keverd a forrásban lévő levesbe. Ha kész, hagyd még 10-15 percig állni, hogy az ízek jól összeérjenek. A citromot csak közvetlenül tálalás előtt facsard a levesbe.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!