Ha betartod ezt a 3 szabályt, akkor nem kell minden tavasszal új töveket venned.

A muskátlik soha nem mennek ki divatból, sőt minden évben egyre többet vásárolnak belőlük, mivel nagyon szépek, a teraszok, ablakpárkányok igazi díszei és ráadásul sokat virágoznak, ha megfelelően vannak gondozva, táplálva.

A muskátlik téli átteleltetése különös figyelmet igényel. Most nézzük a legfontosabb 3 alapszabályt erre vonatkozóan.

1. A muskátli visszametszése

Mielőtt az első hóharmat bekövetkezne, vissza kell metszeni a muskátli hajtásait, még akkor is ha bimbók vannak rajta. Legfeljebb 10 cm-t érdemes kivágni a növény szárrészéből. Az öreg hajtásokat teljesen vissza lehet vágni.

A metszést fertőtlenített ollóval, metszőollóval végezd el, hogy megóvd a vírusok támadásaitól a muskátlidat. A metszés utáni penészesedést és gombásodást megakadályozó oldattal érdemes lemosnod a növényt. Ilyen készítményeket virágüzletekben kaphatsz.

2. Tárolás

Miután elvégezted a metszést, a cserépben pihenő muskátlikat egy napfényes helyre tedd be, ahol a hőmérséklet nem megy nulla fok alá, de nem is haladja meg a 14 Celsius fokos hőmérsékletet, mert az kedvezne a virágzás beindulásának.

3. Öntözés

A téli pihenésüket töltő muskátliknak kevés vízre van szükségük. Elég két hetente egy kevés vizet adni nekik, csak hogy éppen nedves legyen a virágföld. Nem kell tápoldatot sem adni nekik, elég csak tavasszal. Akkor érdemes új, friss földbe is átültetni a növényeket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!