Lassan itt az ideje, hogy megfelelő "téli szállásról" gondoskodjunk a számukra.

A fuksziák kora nyártól egészen a fagyokig folyamatosan virágoznak, fehér, lila, piros, rózsaszín, kékes virágaik a gömbölydedtől a hosszúkás alakig ezernyi változatban kápráztatnak el. Hazánkban kevés télálló fajtájukkal találkozhatunk, azonban teleltetésük viszonylag egyszerű.
A fuksziák ideális telelőhelye egy hideg télikert, vagy egyéb világos, fűtetlen helyiség. Ha így teleltetjük növényeinket, erősebben visszavághatjuk, azonban 2-3 szemet hagyjunk meg az ezévi hajtásokból. A fuksziák ezekből a szemekből hajtanak, és a világos helyen elegendő fényhez jutnak a zöld levélkék. A pihenőidőszakban ne tápoldatozzuk és csak mérsékelten öntözzük. Ha nem tudunk világos telelőhelyet biztosítani számukra, alternatív megoldásként sötét pincében is teleltethetjük őket, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 10 Cº-t. Ilyenkor nem szabad erősen visszavágni a hajtásokat, maximum 1/3-val kurtíthatjuk meg. Sötét helyen teleltetve a növény elveszti teljes levélzetét. Gyűjtsük össze a lehulló leveleket, ne maradjon a növény körül, mert fertőzés forrása lehet. Télen szomorúan néz ki fuksziánk kopaszon, de a tavaszi végleges metszés után hamarosan kihajt. A fiatal, még lágy szárú, nem fásodott növények világos helyen nagyobb biztonsággal telelnek át.

Szabadba csak az éjszakai fagyok elmúltával kerülhet a növény. Célszerű a sötétben teleltetetteket márciustól világos, hűvös helyen (15 Cº körül, folyosón, ablak közelében) előhajtatni, hogy a virágzás korábban kezdődjön.
A fagyosszentek után ismét kivihetjük a szabadba fuksziánkat, félárnyékos helyet keressünk számára, ahol nem töri össze hajtásait erős szél. Víz- és tápanyagigényes növény, a nyár folyamán növekedésével arányosan a kijuttatott vízmennyiséget is emeljük. Földje legyen jó vízmegtartó, de ne álljon a növény a vízben. Az enyhén savas kémhatású ültetőközeg az optimális. Ha a fuksziát szabad földbe ültetjük ki, akkor se feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről és tápoldatozásról.

Ha az elnyílt virágokat kitörjük, a növény nem fordít energiát a magtermelésre, és dúsabban virágzik.

A fuksziák könnyen alakíthatóak, akár kis fává is nevelhetjük őket. Az alakító metszést még a tavaszi hajtások megjelenése előtt kell végrehajtani. Mindenképpen szellős szerkezetűre neveljük, mert ezzel is segíthetjük a betegségek elkerülését.
Szeptembertől kezdjük el a növény felkészítését a télre, csökkentsük az öntözést és a tápoldatozást, adjunk időt a növénynek a hajtások beérlelésére.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!