A növények mellett található tájékoztatókon és a növényápolásról szóló ismertetőkben a fény-, víz- és hőmérsékletigény könnyen értelmezhető, de a tápanyagszükséglet már bonyolultabb kérdés.

A növények mellett található tájékoztatókon és a növényápolásról szóló ismertetőkben a fény-, víz- és hőmérsékletigény könnyen értelmezhető, de a tápanyagszükséglet már bonyolultabb kérdés. Az edényben nevelt növények hamar elhasználják a földben található tápanyagokat, és a szabadföldi növények táplálásáról is gondoskodnunk kell, mivel kerti tevékenységeink (fűnyírás, lombgyűjtés, rendszeres betakarítás, stb.) során megszakad a természetes körforgás.

Az üzletek polcain nagyon sokféle tápanyagot találhatunk, szilárd, folyékony, táprúd- és tabletta formában. A szilárd műtrágyák használata nehézkes, cserepes növényekhez csak feloldás után tudjuk használni. A táprudakat és –tablettákat a cserép falánál nyomjuk a földbe, az öntözés hatására oldódnak, de sajnos a földben a tápanyagszint egyenetlen lesz, a koncentrált helyeken gyökérsérülést is okozhat. A jó minőségű folyékony tápoldatok használata több előnnyel jár. Egyszerű az adagolás, a zárókupakkal kimért tápoldatot közvetlenül az öntözővízhez adjuk, amiben az azonnal tökéletesen elkeveredik. A tápoldat az összes makro- és mikroelemet vízoldott formában tartalmazza, a növény rögtön felveszi és hasznosítja ezeket, a kezelés eredménye már 2-3 nap után látszik. A folyékony tápoldat öntözővízzel történő rendszeres kijuttatása a talajban egyenletes tápanyagszintet eredményez, a növények mindig megfelelő időben a kellő mennyiségű tápanyaghoz jutnak. Az egyenletes adagolással elkerülhető a lökésszerű, pillanatnyi tápelem túladagolás, növényeinket stresszmentesen tápláljuk. AVitaflóra tápoldatokat a növények levélen és gyökérzeten keresztül is fel tudják venni.

Ha növényeinket megfelelően akarjuk táplálni, ismernünk kell igényeiket, és a különféle tápelemeket. A növények az úgynevezett makroelemekből (nitrogén, foszfor és kálium) nagyobb mennyiséget igényelnek, a mikroelemekből (magnézium,vas, réz, bór, molibdén, mangán, cink) keveset.

Tápelem

Élettani hatása

Hiánytünetei

Nitrogén (N)

növényi fehérjék képzése, ezáltal mint „hajtóanyag”, serkenti a vegetatív részek (levél és hajtás) növekedését

lassuló növekedés, levélzet sárgás-zöld, majd elsárgul, lehullik (először az idősebb leveleken jelentkezik

Foszfor (P)

serkenti a generatív részek (virágzat és magvak) képződését, erősíti a gyökérzetet

gyenge gyökérzet, kevés virág, kékespiros, viola színű elszíneződés a levélzeten

Kálium (K)

erősíti a sejtfalakat, szabályozza a vízháztartást, növeli a növény ellenállóképességét, vesszők beérését segíti, virágképződést fokozza

levélzet barnul, lehullik

Magnézium (Mg)

kiemelkedő szerepe van a fotoszintézisben, biztosítja a növekedést és a sötétzöld levélszínt , fokozza a növény kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenálló-képességét

az idősebb leveleken az erezet közötti sárgulás, az erezet zöld marad

Vas (Fe)

növényi anyagcserefolyamatokért felelős enzimek alkotórésze

klorózis, a fiatal levelek sárgulása, különösen meszes talajon gyakori

Bór (B)

Réz (Cu)

Mangán (Mn)

Molibdén (Mo)

Cink (Zn)

Kis mennyiségben , de nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez, erősítik a növény ellenállóképességét, szárazság- és fagytűrését, a virág- és terméskötődést , színintenzitást fokozzák.

fejlődés lassulása, virágzás elmaradása, aprólevelűség, télállóság csökkenés, satnya gyökérzet

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!