Sokan nem tudják, mikor kell bevinni védett helyre. Nem szabad túl hamar!

A teleltetés előtt egy kis fiatalító metszésnek kell alávetni a leandert, így sokkal szebben fog majd virágozni tavasszal. Az őszi metszést szeptember végéig kell elvégezni, ha eddig nem csináltuk meg, akkor már ne kísérletezzünk vele.

A leander az átmeneti, gyenge fagyokat nagyon jól elviseli kint a szabadban. Nem is érdemes előbb bevinni, mert minél tovább tartod kint, annál biztosabban pusztulnak el a rajta élősködő kártevők. Az érzékenyebb fajták azonban már a mínusz 1-2 °C körüli hőmérsékletet is rosszul tűrik.

Érdemes ezért fagypont körüli hőmérséklet esetén a leandert még kint a szabadban védett helyre tenni, például fal mellé.

Mínusz 5 °C alatt viszont már fagykárt szenvedhet, ezért ha a hőmérséklet tartósan 0 °C alá esik, szállítsd be növényedet teleltető helyére.

Öntözés

Csak mértékkel öntözd. Arra kell figyelned, hogy földlabdája ne száradjon ki teljesen.

A nagyobb leandereket elég havonta egyszer megöntözni, a kisebbeket kétszer, az egészen kicsiket, frissen szaporított példányokat hetente egyszer (de csak akkor, ha a két locsolás között kiszáradt a talajuk).

Gondozás

Szellőztess gyakran, a levegőcsere jót tesz a növényeknek. Száraz, levegőtlen helyen könnyen elszaporodhatnak a takácsatkák vagy pajzstetvek. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd leanderedet a tél folyamán is.

Ha azt veszed észre, hogy levelei el kezdtek sárgulni, barnulni, foltosodni és hullani, valószínűleg kártevők támadták meg. Megszabadulhatsz tőlük, ha növényedet mosogatószeres vízzel alaposan lemosod, különösen alapossággal a levelek hátoldalán, hiszen többnyire ott telepednek meg a kis rovarok.

Ideális hely

A teleltetéshez nem szükséges a fény, ezért egy sötét garázsban, vagy pincében is nyugodtan ki lehet teleltetni a növényt. Havonta 1-2 alkalommal elegendő, ha megöntözzük, tényleg csak annyi víz szükséges, hogy ne száradjon ki. Ha csak 15 fokos, vagy annál melegebb helyiségben tudod teleltetni, akkor ellenőrizd rendszeresen, hogy ne támadják meg a gombás megbetegedések.

A legmegfelelőbb teleltető hely számára egy világos, fűtetlen helyiség, ahol a hőmérséklet 2 és 10 °C között van. Minél hűvösebb, annál jobb, hiszen alacsony hőmérsékleten a kártevők elszaporodása kevésbé valószínű.

Ha nagyon hűvös a padló, tegyél a cserép alá hungarocell- vagy falapot.

Ha nincs világos, fűtetlen helyiség otthonodban, a leander téli tárolása máshol is megoldható.

Teleltetése sötétben

Egy hűvös pince is teleltető helyül szolgálhat. Ha a pince nedves, nagyobb valószínűséggel támadja meg a leandert gombás megbetegedés, ezért a növény rendszeres átvizsgálása télen erősen ajánlott. Száraz, hűvös pince vagy garázs, sokkal inkább megfelelő.

A pincében elhelyezett leander tavasszal kicsit nehezebben tér magához, mint világosban pihenő társai, de ezen kívül semmi lényeges különbség nem tapasztalható a kétféle teleltetés között.

Teleltetése lakásban

Ha van olyan szobád (világos vagy akár sötét), amit nem használsz, és 10 °C alatti a hőmérséklet, akkor ott biztosan jó helye lesz a leanderednek. De ha csak olyan helyiséget tudsz számára biztosítani, ahol legalább 15 °C, vagy talán ennél is melegebb van, nagyon oda kell figyelned növényedre a téli hónapokban.

Száraz, meleg levegőben ugyanis biztosan számíthatsz a kártevők támadására. Ezért nagyon rendszeresen ellenőrizd leanderedet, és már a legapróbb jelre is reagálj, hiszen a takácsatkák, levéltetűk ilyen feltételek mellett nagyon gyorsan elszaporodnak.

Ha a védekezéssel elkéstél, és a leander levelei már el kezdtek sárgulni, foltosodni, a következőket ajánlom:
Alaposan mosd le növényedről a kis kártevőket, és földje felső rétegét is távolítsd el. Majd ellenőrizd továbbra is folyamatosan.

Tavasszal, ha kiviszed leanderedet a szabadba, és erősen megmetszed, valószínűleg helyre fog jönni.

A másik probléma az, hogy melegben a leander nem tud pihenni, pedig erre szüksége van a következő évi bő virágzáshoz.

Ahelyett, hogy vegetálna, folyamatosan fejlődik, új levelei viszont a viszonylag rossz fényviszonyok miatt kicsik és fakók lesznek.

A locsolás is nehézkes. Ha meleg, száraz a levegő, több vizet igényel. Viszont ha gyakrabban locsolod, felgyorsítod a gyatra fejlődést. Én azt ajánlom, hogy próbálj a lehető legkevesebbet öntözni, de azt mindenképp kerüld el, hogy a leander földje teljesen kiszáradjon.

A szellőztetés se olyan egyszerű, hiszen a felmelegedett növényekre nem engedheted rá a hideg levegőt.

A fentiek miatt én azt tanácsolom neked, hogyha csak fűtött szoba áll rendelkezésre a teleltetéshez, ne vágj bele a leander-tartásba. Hiába éli túl növényed a teleket, sose fog szépen fejlődni. Valószínűleg minden tavasszal erősen vissza kell majd vágni, és dús virágzásra se számíthatsz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!