Nem mindegy mikor ültetjük át!

Az orchidea hajtását mindenképpen érdemes leválasztani az anyanövénytől, hiszen  csak úgy tud majd igazán szépen megnőni.A hajtást akkor ültetjük át, amikor legalább 3 levele és 3-4 gyökere van. A gyökerek közül kettő min. 5 cm legyen. Az új szárat 2-3 cm távolságra vágjuk el az anyanövénytől, majd azonnal ültessük át egy másik virágcserépbe, amibe természetesen orchidea-ültetőközeg legyen.

Létezik egy másik módszer is. Ebben az esetben az új palántát már az első gyökerek megjelenésekor átültetjük. Amikor megjelentek az első gyökerek, azok minden bizonnyal felfelé fognak nőni, a levelek pedig lefelé fognak hajlani a saját súlyuktól. Ekkor igyekezzünk úgy görbíteni az anyanövény szárát, hogy az a gyökérrel lefelé nőjön, majd vegyük az új cserepet és tegyük a szár alá.


Miután a gyökerek belenőttek az új cserépbe, csak azután válasszuk el az új hajtást az anyanövénytől, ha már 6-7 új gyökerünk van, és stabilan állnak. Ha van türelmünk, megvárhatjuk, amíg elszárad a két növényt összekötő szár, így biztosak lehetünk abban, hogy az új növénynek már nincs szüksége az anyanövényre. Ne kínlódjunk azzal, hogy az új növény tökéletesen függőleges pozícióban legyen, a 30 fokos szög is teljesen megfelelő. A növény miután megszokta az új környezetet, magától elhelyezkedik a számára kényelmes pozícióba.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!