Hozzávalók
- 80 dkg kenyérliszt,
- 1,5 teáskanál só,
- 1,5 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- 2 közepes hagyma (ha lehet lila),
- 1 evőkanál vaj.
Előző este 30 dkg lisztből, 1 teáskanál cukorral, és 2 dkg élesztővel 1,5 dl langyos vízzel kovászt készítünk.
A kanál vajon megpároljuk a vékony szeletekre szelt lila hagymát.
Reggel a maradék 2 dkg élesztőt felfuttatjuk a 1,5 dl tejjel.
50 dkg lisztet egy tálba teszünk, és hozzáöntjük a kovászt, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk, és a végén beledolgozzuk a hagymás vajat is.
½ órát letakarva kelesztjük, és összegyúrjuk. 5 darabra osztjuk. Szép cipó formájúra kerekítjük.
Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. És rátesszük a cipókat. Mindegyik tetejét megszórjuk szita segítségével liszttel, és a tetejüket keresztben bevágjuk.
Letakarva még egyszer megkelesztjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, aljára egy tepsiben vizet teszünk, hogy sütés közben párologjon.
10 percig sütjük, majd levesszük a sütő hőfokát 200 fokra, és még 15-20 percig sütjük.
Kivéve, megpermetezzük hideg vízzel, és hűlni hagyjuk.
Mihályné Dobos receptje!
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!