7 szobanövény, ami képes megtisztítani a beltéri levegőt a szennyeződésektől.

Az otthonunk levegője sokszor szennyezettebb, mint a kinti, utcai levegő, állítják a szakemberek. Mivel minden fajta műanyag, a nyílászárók, a műanyag edények és tárgyak, bútorok, linóleum, tapéta és az összes tisztítószer, mind-mind mérgező anyagokat tartalmaznak.
Ezek apró porszemcsék formájában idővel mind lerakódnak a szervezetben, kezdetben csak allergiát okozva, de hosszútávon számos betegség kiváltói lehetnek. Azonban léteznek olyan szobanövények, melyek képesek megtisztítani a beltéri levegőt a szennyeződésektől. Leveleik úgynevezett biológiai szűrőként működnek, elnyelik a káros anyagokat, és közben oxigént bocsátanak ki.

Nézzük, melyek a leghasznosabb növények:

Shclefflera, vagy sugárarália – leginkább azokban a helyiségekben ajánlott tartani, ahol dohányoznak. Tökéletesen elnyeli és semlegesíti a cigarettában található nikotint és kátrányt. Nincsenek nagy igényei, a naposabb helyet kedveli, és nem kell túlöntözni.

Epipremnum aureum, vagy szobai futóka – a levegőt a benzoltól tisztítja meg leginkább, széles levelei gyorsan elnyelik ezt a káros anyagot. Teljesen igénytelen, és könnyen nevelhető. Számos más mérgező anyagot is elnyel.

Dracéna – semlegesíti a formaldehideket. Ez a trópusi növény azért hasznos, mert megtisztítja a levegőt a műanyagok és fertőtlenítőszerek előállításához használt formaldehidektől. Kedveli a fényt, de nem szabad tűző napon tartani, mivel elhullanak a levelei.

Csokrosinda – számos ablak vonzó dekorációja, szereti a sok fényt. Hatékonyan nyeli el a káros gázokat, ezért ajánlatos minél többet szaporítani belőle.

Chamaedorea elegans, vagy gyompálma - nagy mennyiségben nyeli el a káros anyagokat, főleg a műanyagok által kibocsájtott szennyeződéseket. Közben pedig párásítja is a belső tereket.

Hedera helix (borostyán) – a legjobb légtisztítók, hiszen azzal a képességgel rendelkeznek, hogy elnyelik a benzolt, formaldehideket és a xilolt is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!