Hacsak nem egy őszi lombkoronáról van szó, egyáltalán nem jó jel, ha a növényeid levele sárgulni kezd. A levelek korai besárgulása az egyik legbosszantóbb tünet, mellyel a (hobbi)kertészeknek szembe kell nézniük, legyen szó veteményesről vagy szobanövényről. Érdemes a baj okát mielőbb kiderítened, hogy még időben meg tudd állítani a további károsodást.

Megsúgjuk, a pontos diagnózis felállítása nem lesz egyszerű feladat, de lehetetlen sem. Ebben pedig a legjobb tanácsokat Eliza Blank, a növények egyik nagy szerelmese szolgáltatja. 'A sárguló levelek konkrét oka növénytípusonként eltérő lehet, mivel minden növénynek megvannak a maga egyedi igényei és érzékenységei' - állítja a The Sill nevű növénybarát cég vezérigazgatója és alapítója.

Mi okozza a növények leveleinek sárgulását?

Az egyik leggyakoribb problémát az öntözés jelenti. A túl sok vagy túl kevés víz ugyanis sárguló leveleket eredményezhet. 'A túlzott öntözés megfojthatja a növény gyökereit. Ez gyökérrothadást okoz, ami megakadályozza, hogy a növény megfelelően vegye fel a tápanyagokat' - magyarázza Blank. Ugyanakkor hozzáteszi, 'az alulöntözés kiszáradást és tápanyaghiányt okozhat, ami szintén sárguló levelekhez vezet'.

A második kiváltó ok lehet a fény - vannak növények, melyek kifejezetten érzékenyek a napfényre, míg léteznek társaik, melyek éppen ettől érzik jól magukat.

A harmadik problémát a betegségek és kártevők jelentik. 'Az olyan kártevők, mint a pókháló atkák vagy a levéltetvek kiszívhatják a növény nedvét, ami sárguló leveleket okozhat. A gombás vagy bakteriális fertőzések is vezethetnek sárga foltokhoz vagy a levelek általános sárgulásához' - fejti ki Blank.


A táplálkozási hiányosságok szintén okozhatnak levélsárgulást. 'Ha a növénynek nincs elegendő nitrogén-, vas- vagy magnéziumtartalma, az a levelek sárgulását okozhatja' - állítja a szakértő.

Fotó: 123RF

Hogyan hozható helyre a növénysárgulás?

Szerencsére minden gondra létezik egy megoldás. Ahhoz viszont kísérleteznünk kell, hogy megtaláljuk a módját a gyógyulásnak. De egy kis növényismeret is jól jöhet, hogy biztosak lehessünk a sikerben. Először is, olvassunk utána, pontosan mire van szüksége a kedvenc növényünknek ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen. Talán már ebből meg tudjuk állapítani, mit rontottunk el a gondozásában, és máris orvosolni tudjuk a problémát.

Legtöbb esetben viszont ennél mélyebbre kell ásnunk, és ennél azért többet kell tennünk annak érdekében, hogy helyrepofozzuk a növényünket. A legfontosabb, hogy gondoljuk végig a gondozás folyamatát - az öntözést, tápoldatozást, fényellátást. Ha sárgul a növény, egyértelműen nem érzi jól magát, szóval legyünk nagyon óvatosak főként a locsolásával. 'Hagyjuk, hogy a talaj az öntözések között kissé kiszáradjon, de ne hagyjuk, hogy csontszáraz vagy vizes legyen' - javasolja Blank.

Sokszor a növény megmetszése is segít a probléma megoldásában. 'A sárga vagy sérült leveleket azonnal távolítsuk el, hogy a növény energiáját az egészségesebb növekedésre irányítsa át' - tanácsolja a szakértő.

Még egy fontos szempont: adjunk a növénynek elég időt, hogy felépülhessen. Ez néhány napnál többet vesz igénybe, tehát ne stresszeljük őt túlságosan, engedjük, hogy megbarátkozzon az újításainkkal. 'Időbe telik, amíg a javulás jeleit mutatja. Legyünk türelmesek és következetesek az ápolási rutinjával, mielőtt drasztikus változtatásokat hajtanánk végre' - hangsúlyozza Blank.

A szakértő szerint, nem kell egyből a legrosszabbra gondolnunk, ha a sárgulás bekövetkezik. Amennyiben sikerül időben elcsípni a tüneteket, és orvosolni is a problémát, nem kell aggódnunk a pusztulás miatt. Vannak azonban esetek, amikor valóban túl késő megmenteni már a növényt:

  • amikor a legtöbb vagy az összes levél sárga vagy megbarnult,
  • amikor a szárak vagy gyökerek is a rothadás jeleit mutatják (puhák vagy pépesek),
  • amikor erős, kellemetlen szag árad a növényből (ez gyakran az előrehaladott gyökérrothadás jele),
  • amikor a növény nem mutatja a gyógyulás és a fejlődés jeleit (nem növeszt új hajtást, levelet).

A növények sárguló leveleinek megelőzése

Sokkal egyszerűbb, ha még azelőtt dokumentálódunk egy bizonyos növénnyel kapcsolatban, mielőtt megvásárolnánk, hogy tisztában legyünk az igényeivel és a gondozásával. Így kevesebb az esélye annak, hogy bármi károsodás érheti. Ez a módszer ráadásul abban is segít, hogy kiválasszuk a hozzánk legjobban illő típust, melynek nemcsak mi örülhetünk, hanem a növény is boldog lesz.

Ha már kiválasztottuk az ideális példányt, akkor érdemes rendszeresen figyelemmel kísérnünk a növényeinket, hogy a baj korai jeleit felfedezzük, és időben cselekedhessünk.

A növényápolás korai kiigazítása segíthet abban, hogy akár egyetlen levél se sárguljon el.

  • Címkék
  • dísznövényekkertkertészkedés