Ha szeretnél fokhagymát ültetni, ne hagyd, hogy az alacsony hőmérséklet és a rossz idő elriasszon ettől, sőt mi több, ez az időszak ideális az őszi fokhagyma elültetésére.

Milyen fokhagyma fajták közül választhatsz

A fokhagyma könnyen termeszthető a kertben, de akár a lakásban is. Nem igényel sok gondoskodást vagy nagy helyet, ezért akár cserépbe is ültethetjük, és a tél folyamán akár bent is tarthatjuk, de a kertben is nagyszerűen áttelel, sőt, kifejezetten jó, ha novemberben ültetjük el.

A fokhagymának alapvetően két variánsa létezik, a kemény szárú (Allium Sativum Ophioscorodon), és a puha szárú (Allium Sativum Sativum). Az első kategóriába tartozóknak ehető a szára. Az utóbbiaknak nincs száruk, de a hagymáik hosszabb ideig elállnak anélkül, hogy megromlanának.

Miért jó novemberben elültetni a fokhagymát

Novemberben mindkét fajta fokhagymát elültethetjük. Lehetőleg egy napos ablakpárkányra helyezzük a cserepet, hogy az időjárási viszonyok ne tegyenek kárt a zsenge növényben.

A szakértők szerint az

ősszel ültetett fokhagyma termése gazdagabb lesz, ráadásul korábban betakarítható, mint a tavasszal ültetett fajták.


Ha cserépbe ülteted a fokhagymát, válassz legalább 20 cm átmérőjű és 20 cm mély cserepet, hogy a gyökerek kényelmesen fejlődni tudjanak.

Töltsd meg a cserepet komposzttal kevert virágfölddel, amihez a fokhagyma számára alkalmas műtrágyát is keverhetsz.

Ültesd el a gerezdeket körülbelül 2 és fél cm mélyen. Ha szélesebb ültetőedény áll a rendelkezésedre, hagyj az egyes gerezdek között körülbelül 10 cm helyet.

Hetente egyszer öntözz, de ha száraznak érzed a talajt, akár gyakrabban is. Néhány héten belül már akár be is takaríthatod az első termést.

  • Címkék
  • fokhagymakertkertészkedés