A hortenziák ültetésének legkedvezőbb időpontja az ősz vagy a tavasz, de az ősz bizonyos szempontból talán előnyösebb lehet.

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) a nemzetség legismertebb faja, sok kis virága nagy, labdaszerű virágzattá áll össze. Virágai lehetnek fehérek, sárgák, vagy a piros és kék árnyalataiban is pompázhatnak - ez a fajtán kívül a talaj összetételétől is függ.

De a hortenziáknak mintegy száz különböző faja létezik, számtalan hibriddel és változattal, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) például jól tűri a szárazságot, és ősszel is rendkívül jól mutat, amikor a levelek vöröses-narancs árnyalatot vesznek fel.

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) kúpos virágzatával szintén mutatós lehet, és ez is több változattal rendelkezik. Fajtától függetlenül minden hortenzia viszonylag könnyen gondozható.

A legjobb idő a hortenzia ültetésére

Sok szakértő szerint a hortenzia ültetésének legjobb ideje az ősz. Általában a tavaszt és az őszt is egyaránt alkalmasnak tartják erre, mivel ezekben az évszakokban enyhe az időjárás, ami elősegíti az erős gyökérzet kialakulását. Az őszi ültetésnek azonban van egy előnye a tavaszihoz képest.


Mivel a kerti hortenziák lombhullató cserjék, télen nem hoznak levelet vagy virágot. Ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek, és a tél előtt lehullnak a leveleik. Ez azt jelenti, hogy az ősszel ültetett hortenziának több hónapja van arra, hogy energiáját az erős gyökérzet kialakítására fordítsa.

Ráadásul az őszi időjárás általában rendszeres csapadékkal jár, ami szintén segíti a kiültetett bokrok fejlődését.

Az őszi illetve a tavaszi ültetéssel járó kockázatok

Mindegy, hogy tavasszal vagy ősszel ültetjük a hortenziát, mindig fennáll a veszélye annak, hogy elveszíthetjük a frissen ültetett bokrot. A tavaszi ültetés azért kockázatos, mert a késői fagyok leállíthatják a növény fejlődését, sőt, ha még nem erősödött meg kellőképpen, egy erősebb fagytól akár el is pusztulhat.

De az őszi ültetés is magában hordozza a szokatlanul hideg időjárás kockázatát. A növényeknek általában legalább hat hétig tartó jó időre van szükségük ahhoz, hogy a gyökérzetük kialakuljon. Ezt pedig soha nem tudjuk garantálni. Ha el akarod kerülni a nagyobb fagyveszélyt, a legjobb, ha október elejéig kiülteted a hortenziákat.

A gondos tervezés is segíthet abban, hogy az ősszel ültetett hortenziák megfelelően fejlődjenek. Válaszd ki gondosan a megfelelő helyet, attól is függően, mennyi napfényre van szüksége az adott fajtának, a legtöbb hortenziának legjobb napos vagy enyhén árnyékos helyet választani.

A talaj is fontos szempont - a hortenziák általában a jó vízelvezető talajt kedvelik. A talajba kevert szerves anyag, például komposzt javítja a vízelvezetést, és egyben annak tápanyagtartalmát is növeli.