Amikor paradicsomot ültetünk a kertbe, jó, ha betartunk néhány jó tanácsot, ahhoz, hogy élvezni tudjuk a bőséges termését. A kérdés tehát, hogy mikor és milyen távolságra ültessük a paradicsom palántákat egymástól?

Hogyan kell helyesen ültetni a paradicsomot a kertben?

Először is szem előtt kell tartani azt, hogy a paradicsom palántákat nyár elején kell kiültetni, amikor a hőmérséklet már magasabb.

Bár sokan igyekeznek a lehető legkorábban elültetni a paradicsomot, az igazság az, hogy ezzel a módszerrel nem fog hamarabb teremni, és így a növényeket is kitesszük az esetleges rothadásnak.

A paradicsompalánták nevelésének folyamata 55-60 napig tart, és ezt követően rendkívül fontos a palánták egymástól való ültetési távolsága is.

A szakemberek azt javasolják, hogy mindenekelőtt készítsük elő a talajt, melynek ideális pH-értéke 5,5 és 6,8 között van. Ezért kell a paradicsompalántát hagymahéjba ültetni.

Milyen távolságra lehet ültetni egymástól a paradicsom palántákat?

Ne feledjük továbbá, hogy a paradicsomot nem ugyanarra a helyre ültetjük, ahol egy évvel az előtt termesztettük. A paradicsom palánták ültetési távolsága 30-40 centiméter, a sorok között pedig 70-80 centimétert is hagyhatunk.

Fontos megjegyezni, hogy az ültetés utáni első 10 napban minden egyes

növényt kétszer kell öntözni, ha nem esik az eső. A paradicsompalánták kiültetése kézzel történik, és a növényt az első levél magasságáig helyezzük az előkészített talajba.

A paradicsompalánták számára az optimális hőmérséklet nem haladhatja meg a 20 Celsius-fokot, de nem lehet magasabb 26 Celsius-foknál, mivel a paradicsom nem képes harmonikusan fejlődni a meleg időszakban.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a paradicsomnak sok fényre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Ha a hőmérséklet túlzottan megemelkedik, a kertészek azt tanácsolják, hogy találjunk valamilyen megoldást a növények árnyékban tartására.