Ültesd egymás mellé ezt a 10 növénypárt! Dupla lesz a termés, és a kártevők is elkerülnek.

Nagyanyáink még tudták, mára viszont nagyon elfelejtettük ezt az egyszerű módszert.

Nincs is annál nagyobb kincs, mint magunk által megtermelt növényeket fogyasztani, frissen a kertből learatva. Biztosan tudhatjuk, hogy az a növény milyen talajban, milyen körülmények között fejlődött és hogyan volt táplálva, kezelve. Ennél egészségesebb megoldást aligha tudnánk elképzelni.

Annak érdekében, hogy saját magadra, a termesztett növényeidre és az ökoszisztémára is oda tudj figyelni egyszerre, szeretnénk megosztani veled néhány növénytársítási tippet.

A növénytársítás módszere

A permakultúra az ökológiai rendszerek természetes folyamatait veszi alapul és ennek nyomán alkotja meg a lehető legjobb növénytársítási technikákat annak érdekében, hogy vegyszerek nélkül a természet védőmechanizmusaira támaszkodva a növények egymást segítve fejlődhessenek a lehető legjobban, kikerülve az őket veszélyeztető betegségeket és kórokozókat.

Ha okosan szórod el a megfelelő növény vetőmagokat, a lehető legkisebb energia befektetéssel a legkörnyezetkímélőbb módon leszel képes megtermelni magadnak és családodnak a szükséges zöldségeket. Figyeld, hogy miket érdemes egymás közelébe vetni!

Paradicsom és bazsalikom/ körömvirág/ sarkantyúka

A paradicsom mellé érdemes a fentebb sorolt növényeket vetni vagy cserépben elhelyezni, mivel ezek növelik a hozamot és taszítják a zöldség kártevőit.