A hagymafélék nélkülözhetetlenek a kertben is. Eddig a hagymafélék számára felfedezetlen hely volt a szamócaágyás. A helyszükséglet és fényigény szempontjából szomszédságuk igencsak kedvező. A hagyma nem árnyékolja az epret, hiszen bár magas lesz, de keskeny, így a szamóca szabadon terjeszkedhet a talajon.

Ha hagyma van a közelben, a  szamócát nem fertőzik fonálféregfajok. Sőt! Sokkal sűrűbb virága lesz, a termés pedig jóval gazdagabb.

A hangyák, apró rovarok sem rágják meg, hiszen a hagyma illata elriasztja őket.

Az eper társnövényei
A hagymafélék nemcsak a szürke penésztől és más gombás fertőzésektől védik, de jobb ízt, aromát is adnak a gyümölcsnek. Gyógy- és fűszernövények közül: borsmenta, fűszerkömény, kakukkfű, koriander, petrezselyem.

Az epreket veszélyeztető növények
Bizonyos növények egyenesen árthatnak az epreknek, így ezeket nem ajánlatos a közelükbe ültetni. A következő növények mind verticillium gombabetegséget okozhatnak, ami végzetes az eprekre nézve: menta, szeder és hasonló bogyótermő növények, rózsák, krizantémok, dinnyék és burgonyafélék.

Amiknek az eprek árthatnak
Az eprek sem minden növénnyel bánnak kedvesen. A káposztafélék családjába tartozó növényeknek nem lesz egyszerű dolguk, ha eprek közelébe ültetik őket. Ide tartoznak a collardok, a kelfélék, a karfiol, a karalábé, a zöld karfiol és a zeller is. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!