Rengeteg vitaminnal, ásványi anyaggal teszi erősebbé szervezetünket és a zsírpárnáktól is segít megszabadulni.

Biológiai tény, hogy a csírázó magvakban hihetetlen koncentrációban találhatók különféle fehérjék és ásványi anyagok - amelyeknek teljes mértékben fedeznie kell  a szárba szökkenő növény energia- és nyomelem-igényét a növekedés első fázisában. A sörélesztő-gombák ezen a rendkívül gazdag táptalajon szaporodnak, és ettől válik a malátán nevelt, majd elölt gombatenyészetből létrehozott sörélesztő teljesen egyedi tulajdonságokkal rendelkező táplálékká.

A sörélesztő jótékony hatásait hosszan sorolhatjuk: Rengeteg vitaminnal, ásványi anyagokkal teszi erősebbé szervezetünket, és a zsírpárnáktól is segít megszabadulni.

Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálhatjuk szinte az összes B-vitamint, ráadásul a megfelelő arányban, valamint számos nyomelemet, például vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot. Ezek a nyomelemek aminosavakhoz kötve találhatók benne, ami pontosan az a forma, amit a szervezet azonnal hasznosítani tud.

  • 100 gramm sörélesztő 10-szer több B1-vitamint tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér,
  • 2-szer több B2-vitaminhoz juthatunk hozzá, mintha csirkemájat készítenénk ebédre,
  • 10-szer több a B6-vitamin benne, mint a húsokban,
  • 5–10-szer több benne az úgynevezett pantoténsav, azaz a B5-vitamin, mint a gabonaalapú készítményekben, 

A sörélesztő azoknak az embereknek ajánlott leginkább, akik komoly vitaminhiányban szenvednek, ezek közül is a B-komplex vitaminokból lenne nagyon nagy szükség, hogy minden sejt, szerv megfelelően tudjon működni. Főként azoknak érdemes a sörélesztőt alkalmazni, akiknek különböző idegrendszeri betegségek okoznak gondot, amelyek következtében például az izomzat is károsodhat. 

A B1-vitamin, azaz tiamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál és a szív megfelelő működéséhez. A B9-vitamin, a folsav hozzájárul a normál vérképződéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Az alkoholproblémákkal küzdőknek is segíthet a sörélesztő, hiszen májvédő hatással bír. Az emésztési nehézségekkel küzdőknek is kifejezetten ajánlott, főként antibiotikumos kezelést követően, amely képes eléggé megterhelni és akár károsítani a bélflórát. Ugyanakkor a sörélesztő szabályozza a véráramban keringő káros koleszterinszintet, és a vérnyomást is rendben tartja.

Kutatások alapján bizonyították be, hogy azok a szív- és keringési betegségben szenvedők, akik rendszeresen fogyasztották ezt a remek táplálékkiegészítőt.

Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozási tanácsadó van azon a véleményen, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé kellene tenni, mint a kenyeret vagy a zöldségeket. 

Miben tér el a normál étkezési élesztőtől a sörélesztő?

A sörélesztő pehely inaktív élesztő. Nincs erjesztő képessége, ezért kelesztésre nem való,

Sörélesztőpehely-pástétom alaprecept

Hozzávalók

  • 25 g sörélesztő pehely
  • 7 kanál víz 
  • 50 g olvasztott vaj
  • 100 g  sűrű tejföl
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint

A sörélesztő pehelyre csöpögtetjük a vizet, elkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Elkeverjük, majd a tejföllel krémesre habosítjuk. Érdemes habverőt használni. Zárható üvegbe töltjük és hűtőbe tesszük. Ha kihűl a vaj, kenhető pástétom lesz belőle. Kenyérre kenve nagyon finom!  

A pástétomba kerülhetnek zöldfűszerek, szárítmányok, magok, lehet csípős, pikáns. Bármilyen kedvenc fűszer belekeverhető! érdemes vele kísérletezni.

ÖTLET:

A sörélesztő pelyhet ízesítőként is szórhatjuk ételeinkre, a salátákra, kenyérre. Íze leginkább a parmezánra emlékeztet. 

Reform és bioboltokban beszerezhető. 100 g kb. 800 Ft. Az árak gyártótól függőek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!