A kiskerttulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája, hogyan kezeljék a keletkező szerves hulladékot.

Az avar gereblyézése, az első fűnyírás, a fák ritkítása, a bokrok, sövények metszése egyaránt hulladékkal jár. A kiskert-tulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája, hogyan kezeljék a keletkező szerves hulladékot. A házi komposzt aranyat ér, de könnyen elrontható, ha nem odaillő dolog kerül bele. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi komposztálható?

- A komposztálás alapanyagát illetően kezdjük a legalapvetőbb hozzávalókkal! Amikor a kertbe lenyírjuk a füvet, pl. nyáron, hetente a levágott fűnyesedéket, máris vihetjük a komposztra.
- A konyhában naponta létrejött konyhai hulladék, mint zöldséghámozás, tojáshéj, kávézacc, szintén mehet a komposztra.
- A kerti növényekről levágott szárak, hajtások, ugyancsak mehetnek a komposztra, és az ősszel levágott gallyak, valamint a lehullott falevél is nagyon jó alapanyag lesz.
- A gyomok, néhány kivételtől eltekintve szintén mehetnek a komposztra, mert az érés folyamán keletkezett hő hatására a magvak és a gyomnövények ártalmatlanná válnak,
- A konyhában szinte tonna szám keletkezik évről évre a hulladék, amely számunkra szemét, de növényeink számára aranyat ér. A krumpli, és zöldséghéj rendkívül gazdag tápanyagban, a gyümölcsmaradékok és a kávézacc is remek adalék a komposztra.
- A déli gyümölcsök héját, ne tegyük a komposztra, mert a legtöbb ilyen héj nagyon sok tartósító és növényvédő szert tartalmaz.

Mi ne kerüljön a komposztba?

- Az olyan gyomokat, amellyel nagyon agresszívak, vagy gyökérről szaporodnak, ilyen pl. a szulákfélék, szinté ne tegyük a komposztba, mert ott tovább szaporodnak.
- Soha ne tegyünk beteg vagy fertőzött növényt a komposztra. A gyökérgolyva, a tűzelhalás, vagy a monília az egész kertet képes a komposzt által megfertőzni, így a fertőzött növényi részeket inkább égessük el.
- Soha ne tegyünk a komposztra hús, hal, vagy ételmaradványt, és semmilyen mesterséges anyag ne kerüljön bele. Ellenben az elhervadt virágcsokrot, az elhasznált virágföldet, a levágott hajat, a tojáshéjat, vagy a papírt, nyugodtan tehetjük a halom tetejére.

A komposztálás folyamata

- A komposztálás előtt fontos hogy az alapanyagokat minél jobban aprítsuk fel, így meggyorsítjuk a bomlás folyamatát.
- Az avart és a kisebb ágakat akár fűnyíróval is felapríthatjuk, míg a nagyobb ágakat metszőollóval, vagy fűrészel, kell kisebbre vágni.

Az egészséges éréshez, és korhadáshoz a következő feltételek szükségesek

- Elegendő nedvesség
- Levegő, vagyis oxigén
- Megfelelő szén-nitrogén arány
- Egészséges talajélet

Ha ezeket tudjuk biztosítani a komposztálás során, remek tápanyagot tudunk majd folyamatosan biztosítani növényeink számára, a házilag előállított komposzttal.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!