Pár éve már megjelentek, de idén már invázóra kell készülni.

A hazánkban 2013-óta jelen levő foltosszárnyú vagy pettyesszárnyú muslica inváziós kártevőnek számít. Közeli rokona az őshonosnak tekinthető ecetmuslicának, de ennek ellenére igen veszélyes légyféle.

Főként a vékonyabb héjjal rendelkező gyümölcsöket preferálja: szamóca, szeder, málna, ribizli, áfonya, bodza, szőlő.

Napjainkra gyakorlatilag az egész országban megtelepedett, és okoz érzékeny károkat a gyümölcstermő növények egy részében. A probléma elsősorban abban rejlik, hogy a kártevő az egészséges, érőfélben levő gyümölcsöt támadja meg, és okozza annak romlását, míg az ecetmuslica csak a sérült termésen károsít. Igen jelentős károkozása miatt a pettyesszárnyú muslica szerepel az EPPO jelentésköteles listáján.

A legnagyobb – akár százszázalékos – károkat a bogyós gyümölcsű málnán és szamócán idézi elő, de más termesztett és vadon élő növények termésein is gyakran előfordul, sőt egyes kutatások szerint a szőlőt is képes megtámadni, bár erre hazai tapasztalat nincs. Egy gyümölcsbe akár több petét is elhelyezhet. A kártevő lárvái fehér színű pár milliméteres nagyságú nyüvek. Károsításának hatására a gyümölcs felszíne a szúrás helyén behorpad, a gyümölcs gyorsan összeesik és rohadni kezd.

A kártételt megelőzhetjük, ha a gyümölcsöket időben szüreteljük. A rovar megjelenése sárga ragacsos lappal és almaborecettel kiegészített csapdák kihelyezésével nyomon követhető. A csapdák nem csak előrejelzésre, hanem a kártevő egyedszámának gyérítésére is alkalmasak.

Nagyon fontos a megtermett összes gyümölcs betakarítása, valamint a fertőzött termések megsemmisítése is. A fertőzött terméseket nem szabad komposztálni, mivel az a muslica átteleléséhez ez ideális körülményeket teremt. E kártevő elleni kémiai védelem nehéznek mondható, hiszen  közvetlenül érés előtt támad, és a hatékony szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje hosszú.

Amennyiben a kémiai védekezést választjuk, a gyümölcsérés kezdetén az adott kultúrában engedélyezett készítményekkel pl. spinozad, lambda-cihalotrin hatóanyag tartalmú szereket használhatjuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!