Az elöregedett fák nagyobb ágain és törzsén számos repedezett és elhalt kéregréteg halmozódik fel.

Ezek a repedések, hasadékok és levált kéregpikkelyek közötti rések a legjobb helyek a különféle fertőzések, elsősorban a gombás betegségek felhalmozására. De megfelelő menedéket jelentenek a téli időszakokban, például tojások, bábok, lárvák vagy sokféle kifejlett poloska számára.

Kéreg hámlás

Sokkal termékenyebbek lesznek az öreg fák a következő évben, ha sikerült megszabadulni a nem kívánatos kártevőktől. Erre a megfelelő időszak az október vége, november eleje még az esős idő beállta előtt.

Így könnyen megszabadulhatunk a megrepedt kéregben bujkáló kártevő rovaroktól és poloskáktól. Vegyük körbe a fát egy nagyobb vászon ponyvával, 1-1,5 m sugarú körben. A kéreghámozáshoz drótkefére és speciális kaparóra lesz szükségünk.

Fontos, hogy a fa tövében lévő vászonra kaparjuk le az összes korhadt kérget, hogy a gombák által fertőzött kéregdarabok ne essenek a talajra, mert ezzel csak tovább terjed a fertőzés.


Nagyon fontos az is, hogy a korhadt rétegek alatt ne sérüljön meg az élő és az új kéreg. Miután végeztünk a kaparással, égessük el az összes keletkezett hulladékot, amely rothadt kéregből és rovarokból áll.

A régi korhadt kéreg lefejtése rendkívül fontos művelet, de nem ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a téli kártevőktől és betegségektől. A kéreg lekaparása azért is nagyon fontos, mert elősegíti a gázcserét, a kéreg légzését, és ezáltal legalább egy kicsit növeli a növény életképességét.

Fák meszelése

A fiatal fákról soha ne próbáljuk lefejteni a kérget, mert ezzel csak ártunk neki. Miután lehántottuk a korhadt kérget a növényekről, le kell meszelni őket.

A meszelés fő funkciója a fertőtlenítés, védi a növényt a kártevőktől és a fagyrepedésektől. Az ilyen bajok leggyakrabban a január végétől március végéig tartó időszakokban fordulnak elő, amikor a törzs napos és árnyékos oldalán néha pár fokkal eltér a hőmérséklet. Ezért a tavasz helyett inkább ősszel meszeljük le a fák törzsét.

A meszeléshez szükséges keveréket mi magunk is elkészíthetjük. Szükségünk lesz 10 liter vízre, 2,5 kilogramm mészre, 0,5 kilogramm réz-szulfátra a fertőtlenítéshez és 0,1 kilogramm ácsragasztóra, hogy a meszelés megtapadjon a fa törzsén.

Nem csak az idős, de a fiatal fákat is le kell meszelni ősszel, hogy ne ártson az erős nap és a fagy a törzsüknek. A fiatal fák lefestésének legfontosabb célja a zsenge új kéreg repedésének és felhasadásának megakadályozása, ami betegségek, rovarok és gombák szaporodását eredményezi.

Soha ne használjunk olaj alapú festéket, hiszen nem engedi a fát lélegezni. Ha rágcsálók, például nyulak támadják a fiatal fákat, keverjünk rágcsálóriasztót a fehér fatörzsfestékhez, hogy megakadályozza a rágcsálók okozta károkat.

Ne feledjük azonban, hogy egyes festékek olyan adalékanyagokat tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a növényekre, ezért ezt előtte ellenőrizzük le. A fehéren kívül bármilyen világos színű festéket használhatunk, és ugyanazt az eredményt érhetjük el, a sötétebb árnyalatok, elnyelik a hőt, és fokozzák a leégés veszélyét.