Egyre több kiskertben van már édesburgonya, más néven batáta. Viszont kevesen rendelkeznek elégséges tapasztalattal, hiszen csak pár évre tekint vissza a népszerűsége.

Nem is olyan egyszerű megválaszolni azt sem, mikor érdemes felszedni az édesburgonya gumókat.

A batáta optimális betakarítás ideje szeptember közepétől október végéig változhat az időjárástól, meleg napoktól, talajszerkezettől és fajtától függően.

Érdemes próbaszüretet tartani, és így kikísérletezhetjük a szüret ideális időpontját. 

Mivel a legkisebb talajmenti fagy a batáta teljes levélzetet elviszi, így a paprika mellett az édesburgonya is jó jelzője lehet annak, hogy megérkezett a hideg idő.

Az édesburgonya betakarítást a levélzet eltávolításával kell kezdeni.

A dús, tápanyagban gazdag levélzet kiváló állati takarmány. A gumók nem egy bokorban vannak mint a krumplinál, hanem a szerteágazó gyökérzet megvastagodott részei.

Nem ritka, hogy a tőtől 60-70 cm-re is találni gumót, ezért a sérülésmentes felszedésre oda kell figyelni.

Egy jól fejlett tő legkevesebb 1 kg batátát ad.

Kisebb, nagyobb területen egyaránt a kézi felszedést javasoljuk, hogy a gumók sérülését elkerüljük. Felszedés előtt a talajt 30-40 cm mélyen meglazítjuk ezután a batáta kézzel könnyen felszedhető. 

Tárolás

Felszedés után mossuk meg és tördeljük le a gyökérmaradványokat a gumóról, de vigyázzunk, hogy minél kevesebb sérülést okozzunk a darabokon! A gumókon keletkezett sebeket be kell zárni (gyógyítani), ezért a termést 3-5 napra meleg, akár 30-33 fokos helyiségbe kell tennünk. Ezután mehet a téli tárolóba: legideálisabb, ha 10-14°C közötti hőmérsékleten tudjuk tartani.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!