Tudom, sokan, sokféle kenyeret sütnek, én így készítem.
Öregtészta: (előző este vagy legalább 6-7 órával előbb bekeverem)
- 2,5 dkg élesztő (én lereszelem a nagy lyukú reszelőn)
- 3 ek liszt
- 1 csipet cukor
- 1,2 dl (120 g) langyos víz
- 1 ek étolaj
A hozzávalókat alaposan összekeverem egy mély üvegtálban, folpackkal és egy konyharuhával letakarom. (Hűvösebb időben letakarva egy nagyobb tálba is beteszem.)
Lehet a konyhapulton egész éjjel. Az a lényeg, hogy ne legyen huzatban, ne fázzon meg!
Egy nagyobb tálba beleszitálok 0,5 kg kenyérlisztet. Én a Nagyi titka fehér búzakenyér lisztet (BL-80) és félbarna kenyérlisztet használom, különböző arányban. De a fél kg tetszés szerinti arányban variálható más lisztekkel is. Hozzáadok 25-26 g sót, 15-20 dkg főtt, áttört krumplit (sótlan!), az öregtésztát, 2,2 dl (220g) meleg vizet. Ha már összeállt a tészta a tálban, hozzáadok 2 ek. étolajat, amivel tovább dagasztom.
A víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől, fajtájától, ezért nem öntöm bele egyszerre az egészet!
Ezen a ponton teszem bele a magokat, maximum fél marékkal, de ez el is hagyható! (napraforgómag, aprított tökmag, aprított kesudió, aszalt paradicsom és bazsalikom, pirított hagyma, cheddar sajt, füstölt sajt, füstölt kolbász) ![]()
Először próbáld ki az alaptésztát, hogy nálad működik-e!? Lágy, puha tésztát kell kapni!
Kézzel vagy géppel jó alaposan ki kell dolgozni. Ha kicsit nedvesebb lett a tészta, nyugodtan tegyél hozzá lisztet, de csak apránként, és mindig dolgozd bele teljesen. Ha kell, ismételd!
Ezután takard le egy konyharuhával, és 30-35 percre (télen kb. 1 órára) tedd melegebb helyre, hogy megkeljen a tészta.
Ha letelt a kelesztési idő, dolgozd át kézzel. Én úgy csinálom, hogy a szélét mindig behajtom a közepére, körbe-körbe, ha kell, picit lisztezem. Ezután formázom.
A fazekat, amiben sütöm, bespriccelem vízzel és kibélelem sütőpapírral, amit előzőleg vízbe áztattam. Ebbe teszem a formázott tésztát. Az edény tetejét is spriccelem és papírozom.
Ne álljon alatta vastagon a víz, de ne félj a víztől, mert gőzben sül a kenyér! ![]()
Mielőtt sütőbe teszem spricc a tésztára, (az edény tetejébe is) és bevagdosom a kenyér tetejét pengével, és megszórom tetszőleges magokkal (napraforgómag, tökmag, kesudió, stb., de ez el is hagyható.)
Előmelegített sütőben, 230 fokon kb. 50 percet sütöm (alsó-felső).
Az idő leteltével gyorsan kiveszem az edényből, leszedem róla a sütőpapírt, és 'csupaszon', a rácson, még adok egy kis színt a kenyérnek. (180 fokon, légkeveréssel kb. 12 perc)
Amikor elkészült, azonnal rácsra teszem, amíg kihűl. Csak utána vágom fel.
A sütő edény egy egyszerű zománcos fazék, fedővel. 24 cm-es, 5,5 literes. Ha 22 cm méretű fazékban sütöd, magasabbnak kell lennie.
Jaaa, és a lényeg, hogy 0,9 - 1 kg-os kenyér lesz a végeredmény nálam.
Bedő Jutka kenyere
Ahány ház, annyi kenyérféle :)


A jénai tál is tökéletes sütőforma:

A kenyérsütés életforma: ha egyszer elkezded, többé nem akarsz boltban vásárolni!

