A savanyú uborka vagy más savanyúságok levének fogyasztása az egyik legújabb egészséges trend, ami elterjedt a közösségi médiában, és nem alaptalanul, hiszen ennek az ecetes-sós folyadéknak számos egészségügyi előnye lehet.

Enyhíti az izomgörcsöket

Az savanyú uborka leve meglepően hatékony orvosság az izomfájdalmakra. 

Elősegíti a tartós hidratáltságot

Bár a sima víz is megteszi a hatását, egy nátriummal és káliummal teli ital még jobb, mert gyorsabban és hosszabb ideig hidratál. Az izzadással elveszítjük ezeket a létfontosságú elektrolitokat, de szerencsére a savanyúság levével könnyen pótolhatjuk azokat.

Tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal

Az uborka leve nagy mennyiségű antioxidánst, valamint C- és E-vitamint tartalmaz, amelyekről köztudott, hogy erősítik az immunrendszert, és számos más egészségügyi előnyük is van.

Csökkentheti a gyomorégést

A savas ételek, amiknek jellemzően 4,6-os vagy annál alacsonyabb a pH-értéke, gyomorégést okozhatnak. Ezek azonban általában nagyon ízletesek, gondoljunk csak a cukorra, a gabonafélékre, bizonyos tejtermékekre, a feldolgozott élelmiszerekre, az üdítőkre és más édesített italokra. A savanyú uborka leve viszont képes enyhíteni a gyomorégés tüneteit.

Segíthet a fogyásban

Az ecet - a savanyúság lé fő összetevője - mindennapos fogyasztása elősegítheti az egészséges fogyást.

Segít szabályozni a vércukorszintet

A Journal of Diabetes Research című folyóiratban közzétett kutatásból kiderült, hogy egy kis adag ecet fogyasztása étkezés előtt segíthet kordában tartani az étkezés utáni vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

 

Előnyös a sportolóknak

A savanyú uborka leve tele van elektrolitokkal, ami elengedhetetlen az izomműködéshez és a hidratáláshoz. A sportolók verseny közben sokat izzadnak, így a folyadékkal együtt létfontosságú elektrolitokat is veszítenek, és kiszáradhatnak, ami izomgörcsöket okozhat. Ha nem rajongsz az ízéért, próbáld meg vízzel hígítani, vagy adj hozzá egy kis mézet és citromot'.

Rendkívül költséghatékony

A savanyú uborka ecetes-sós leve lehet az új alternatíva a drága, cukros sportitalokra, különösen akkor, ha házi készítésű savanyúságról van szó.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!