A kert karakterét meghatározzák az örökzöldek, akár sövénynek, akár magában álló szoliternek ültetjük.

A díszkertben az eredeti életformájuktól eltérő viszonyok között élnek, de megfelelő gondoskodással jól alkalmazkodnak a kerti környezethez. Érdemes beszerzés előtt körülnézni, melyik fajták fejlődnek szépen környezetünkben. Amelyik növény a szomszédnál szépen díszlik, az a mi kertünkben is jól fejlődik majd. A növényeket olyan kertészetekben, faiskolákban szerezzük be, ahol pontos ápolási tanácsokat is kapunk.

Ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, javítsuk szerves trágyával. Az ültetés után alaposan öntözzük be, és az első években fokozottan ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a talaj. Inkább ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel öntözzük, azt is lassan adagolva, hogy a víz leszivárogjon a gyökérzónába. Eredeti élőhelyükön a saját és egyéb növények lehulló lombja folyamatos tápanyag-utánpótlást biztosít. Kertünkben viszont nekünk kell gondoskodnunk táplálékukról. A nitrogén, foszfor és kálium mellett kiemelkedő fontosságú a magnézium. Hiánya a gyenge növekedés mellett a tűlevelek sárga, illetve barna színéből ismerhető fel. Az elszíneződés kívülről befelé halad. A magnéziumhiány miatti barnulás megállítható, a tápanyaggal jól ellátott növény képes regenerálódni és ismét fajtára jellemző színével díszlik.

Mindenképpen speciális, örökzöldeknek készült tápsót vagy tápoldatot használjunk. Ezeket a termékeket alacsony sótartalom és savas kémhatás jellemzi, ami megfelel az örökzöldek savanyú talaj iránti igényének. Csak akkora talajterületet öntözzünk tápsóval, amekkorát a növény lombkoronája takar. Jobb hatást érünk el, ha a havi mennyiséget több részletben adjuk a növénynek.

Tipp: A tuják, fenyők belülről kifelé terjedő barnulása atkafertőzésre utal. Az atkák melegebb napokon, már márciustól károsítják a hajtásokat, amelyek megbarnulnak és elvesztik lombjukat. Rovarölő szerrel permetezzünk ellenük!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!