Nem csak étvágygerjesztők, de az emésztést is segítik!

A nálunk melegebb éghajlatú országokban a több gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett intenzívebben és többféle növény felhasználásával fűszereznek. Az alábbiakban emésztést elősegítő gyógynövényeket és fűszereket ismertetjük.

Ezek a gyógynövények keserű ízükkel, aromás illóolajaikkal étvágygerjesztők. Éhségérzetet okoznak, mert serkentik az emésztőmirigyek működését, gyorsítják a gyomor és bélmozgást. Az egyik ilyen növény a rendkívül sokoldalú kamilla. Jelen esetben nem csak étvágygerjesztő, hanem az emésztést is segíti. A hasmenés, bélgyulladás, gyomorfekély házi kezelésében szintén előnyösen használható.

A fehér ürömfű kiváló étvágyjavító hatása mellett jó szélhajtó, emésztés javító. A legtöbb aperitifként használt keserű likőr, vermut alapvető fűszere. A készítményekben szívesen kombinálják egyéb fűszerekkel, melyek egyben gyógynövények is. Gyakori kísérői a szegfűszeg, fahéj, keserű- és édes narancshéj, citromhéj. Ezek a növények az étvágyjavítás mellett elősegítik a gyomorsav termelését. Tudnunk kell, hogy a keserűanyag tartalmú teát vagy aperitifet mindig legalább fél órával az étkezés előtt kell fogyasztani, mivel a hatásmechanizmus kialakulásához időre van szükség. Étkezés közben fogyasztva nem fejtik ki hatásukat.

Komolyabb emésztési problémáknál a kifejezetten keserű sárga tárnics, ezerjófű, benedekfű és articsóka ajánlható. Hatást fejtenek ki a májban az epesavak termelésére és az epefolyást is fokozzák. Az articsóka-borsmenta kombinációja kevésbé keserű, hatása viszont erősebb. Végezetül a szélhajtó, puffadásgátló kömény, édeskömény, ánizs, citromfű, borsmenta és gyömbér kellemes fogyasztású gyógyteák, melyeket felnőttek és gyermekek egyaránt fogyaszthatnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!