Egy 25-30 m2-es irodába már 3-4 cserép növény is elegendő.

Napunk jelentős részét töltjük a munkahelyünkön. A növénybarátok természetesen ott is ápolgatják kedvenceiket. A jól megválasztott növény szebbé teszi a munkahelyet, növeli az ott dolgozók komfortérzetét. A nagy vízigényű növények 10-15 százalékkal is emelhetik a levegő páratartalmát. A pára megköti a lebegő port, csökken a légutakat irritáló szennyeződés. Bizonyos növények képesek megkötni, átalakítani a káros benzol, formaldehid, szén-dioxid, xilol/toluol stb. molekulákat is. Nem kell irodánkat dzsungellé változtatni, hogy a pozitív hatást biztosítsuk, egy 25-30 m2-es irodába már 3-4 cserép növény is elegendő.

Ha irodánk páratartalmát akarjuk növelni, válasszunk páfrányt, kenciapálmát, fikuszt, borostyánt, vitorlásvirágot, filodendront. A levegő károsanyag-tartalmát szűrik többek között a szobapáfrány, a gerbera, a szobafikusz, a kislevelű fikusz, a közönséges borostyán, a datolyapálma, a csokros inda. Ezek a növények általában a világos, félárnyékos helyeket kedvelik, a direkt napfényt nem szeretik. Hőigényük 18 °C körüli.
Az irodában a növény fejlődését meghatározó tényezők közül (fény, hőmérséklet, víz, széndioxid, oxigén és tápanyagok) a víz mellett a tápanyagokat tudjuk befolyásolni. Ha a tápanyagokat az egyéb környezeti tényezőkkel összhangban a növény igényeinek megfelelően adagoljuk, a kisebb „nehézségeket”, mint pl. átmeneti fényszegény hely, magasabb hőmérséklet, alacsonyabb páratartalom, jobban elviseli növényünk. A feladattól azonban nem kell megijedni, nem a házi boszorkánykonyhát kell bevetni, hanem jó minőségű tápoldatcsaládból kell a növénynek a megfelelőt kiválasztani és pontos útmutató alapján a szükséges mennyiséget adagolni.
A levélzetükkel díszítő növények nagyobb mennyiségű nitrogént igényelnek a vegetatív fejlődés serkentésére. A tápoldatot télen, a fényszegény időszakban 2-3 hetente adagoljuk, tavasztól őszig hetente-10 naponta. Fontos, hogy a növény „étvágyát” pontosan ismerjük, mert a levéldísznövények között vannak érzékenyebbek, lassan növők, (pl. egyes páfrányfélék, szobafenyők) amelyeknek az általánosan kijuttatható tápanyagmennyiség harmada adható.
Télen ritkábban öntözzünk, két öntözés között a talaj kicsit száradjon ki. A növekedési időszakban több vizet igényelnek, de egyik növénynek se hagyjunk „lábvizet”, ne álljanak vízben. Figyeljünk arra, hogy szellőztetéskor növényeinket ne érje túl hideg levegő, ne álljanak huzatban. Célszerű leveleiket rendszeresen letörölgetni, a levéldísznövényekéről időnként langyos vízzel mossuk le a port. („Szőrös” levelű növényeinket ne, mert levélzetükön foltosodást okoz a víz.)
Nyáron a növények természetes klímaberendezésként, a párologtatás során hőt vonnak el környezetükből. A „zöld” iroda 1-2 fokkal hűvösebb, mint növények nélkül lenne.
Ne sajnáljunk rendszeresen időt áldozni irodai növényeinkre, a jobb környezetben eredményesebb a munka, hamar megtérül az időráfordítás.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!