Már javában benne vagyunk az ültetések, és a magelvetések időszakában, így nem is csoda, hogy mindenki arra törekszik, hogy ezeket a műveleteket úgy végezze most el, hogy a későbbiekben bő termés legyen a jutalom.

Most egy olyan remek tippet hoztunk nektek, amellyel az uborkapalántáinkat serkenthetjük hosszantartó és bőséges termésre.

Mutatjuk is, hogy mit kell tenned az uborkapalántákkal 7 nappal az ültetésük után ahhoz, hogy a termés beérése során ne lépjen fel tápanyaghiány vagy egyéb a fejlődésüket meggátoló probléma.

Ahhoz, hogy az uborkatermésünk bőséges legyen, a tökfélék családjába tartozó növényfajnak megfelelő fejlődési feltételeket kell biztosítanunk. Hazánkban szerencsére az uborkatermelők nagy része merőben elutasítja a vegyszerek használatát, de akkor mégis milyen trükkökkel érik el azt a hozamú termést, amely miatt megéri az uborkával foglalkozni.

Miben rejlik a zamatos uborkák titka?

Kevés hobbikertészkedő tudja, hogy egy héttel a palánták kiültetése után feltétlenül szükséges a megfelelő műtrágya pótlás. A szakértők szerint ez egy olyan megkerülhetetlen mozzanat, amely a zöldség megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen és alkalmazása nem befolyásolja negatívan annak minőségét.


A megfelelő műtrágyapótlás igencsak fontos az uborka számára, hiszen nem csak a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazza, hanem a termés bőségét is fokozza.

A műtrágya alapvetően nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz. A nitrogén segíti a levelek növekedését, a foszfor serkenti a gyökérfejlődést és a kálium a kész termés beérését támogatja.

Mindezen túl a műtrágya képes felvenni a harcot bizonyos növénybetegségekkel szemben is. Az uborkát legtöbbször az uborkalisztharmat és az uborkaperonoszpóra nevezetű bajok érik utol, ám a műtrágyával ezek is kivédhetőek.

Milyen műtrágyát használjunk ezeknek a betegségeknek a leküzdésére?

Az uborkaperonoszpóra ellen a leghatékonyabb szer a Polyram DF nevezetű gombaölő tulajdonsággal is rendelkező műtrágya, melyet leginkább preventív jelleggel ajánlott használni.

A vízben feloldható granulátumot szinte minden kertészeti szakboltban és az interneten is megtaláljuk. A vegetációs időszakban, 0,2%-osan vegyítve alkalmazzunk háromnaponta.

Az uborkalisztharmattal szemben pedig a Dagonis nevezetű szert ajánlják a szakértők, mivel hatékonyan képes megelőzni a szárrothadás problémáját. Ennél a műtrágyafajtánál a permetezési dózis 0,6 L/ha.

Szintén erre a problémára ajánlott még a Kumulus DF granulátum is, amelyet 0,4%-os dózisban ajánlott vegyíteni és 7-10 napos időközönként ajánlott használni.

A növénytermesztés során nagyon fontos a megfelelő műtrágya megválasztása, de mindig ügyeljünk a termékek címkéjén feltüntetett alkalmazási módok betartására, ugyanis, mint minden esetben, ha ezt is túlzásban visszük, többet ártunk, mint használunk!