A Stevia Rebaudiana Bertoni nevő növény Paraguayban őshonos, ahol a helyi guarani indiánok többszáz éve használják teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A leveleiből készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt főleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, mely fehér por alakban kivonható.

Paraguayban, Brazíliában, Mexikóban és Ázsia jelentős részén (pl. Japán, Kína, Dél-Korea, Malaysia, Thaiföld) már régóta termesztik és használják. Eddig egyetlen mellékhatásos esetet sem regisztráltak sehol, semelyik kontinensen.

Ennek ellenére világmérető ellenkampány indult ellene. Hogy miértő Részletesen olvashat erről a www.geocities.com weboldalon Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítőtő ő címmel. Az írás azt elemzi, hogy a növényi édesítő elleni negatív kampány elindítása érdekes módon egybeesik azzal, hogy a génmódosítással kapcsolatban is sőrőn szereplő Monsanto nevő cég 1985-ben megvásárolta G.D. Searle and Co.-t, ami az aszpartám mesterséges édesítő egyedüli gyártója volt az Egyesült Államokban. Searle Co. 1985-1995 között kutatásokat pénzelt az aszpartám hatásaira, és a kapott eredmények alapján nem találtak különösebb okot a NutrasweetŽ ellen. (Pedig minden független kutatás komoly mellékhatásokat mutatott ki az aszpartámról.)

1986-ban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) cégfeljelentést kapott egy sztíviát tartalmazó tea ellen. A feljelentés hatására vizsgálatot rendeltek el és azonnal korlátozni kezdték minden ilyen termék árusítását.

A sztívia-ellenes kampány 1998-ban azzal tetőzött, hogy az FDA elrendelte számos sztívia információs könyv, brossúra elégetését. Csak azok a könyvek menekültek meg, amelyekben nem esik szó a Stevita Com-pany-ról. Ezek ma is megvásárolhatók.



A szárított levelek, vagy kivonatai édesítőszerként használva terjednek. Úgy tőnik, a fő steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbeteg páciensek is fogyaszthatják. Sőt néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, mivel enyhíti az inzulin-függést. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint arról, hogy segíti a máj és lép mőködését azáltal, hogy szabályozza a vércukor-szint. Ásványi anyag tartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas stb.).

A steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le. A sztíviát fehér porkivonat, zöld színő szárított levélőrlemény, vagy áttetsző folyadék formájában árusítják.

A növény hazánkban is képes lenne megteremni, bár a telet nem bírná ki. Rovarok sem támadják, meg mert túl édes.

(A cikk alapját a www.geocities.com honlapon olvasható Mit vegyünk be: a lejáratási kampányt vagy ezt a természetes édesítőtő ő címő cikk adja.)

Az aszpartám konkurense

Néhány ázsiai országban a sztívia az engedélyezett cukorhelyettesítő édesítőszer az aszpartám helyett. A lejárató kampány kijelentései ellenére embereknél a mai napig egyetlen toxikus eset sem ismert.

Édes és egészséges!

A Stevia Rebaudiana magyar neve Jázminpakóca. Levelei ásványi anyagokat és egyedülálló illóolajokat tartalmaznak. A magas vérnyomás, candida, elhízás és érelmeszesedés megelőzésén kívül számos előnyös élettani tulajdonsága van - azon túl, hogy remek édesítő anyag. Cukorbetegek is fogyaszthatják!

Cukor helyett

A sztívia szárított levele olyan édes, hogy cukor helyett használható. Brazília és Paraguay őserdeiben élő indiánok évszázadok óta használják édesítésre.

Nem glükózalapú, azaz fogyasztása nem jár kalóriafel-vétellel, és nem okoz egészségügyi problémákat. Egy csipetnyi kivonat egy teáskanálnyi cukrot helyettesíthet, a cukor komoly mellékhatásai nélkül. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!