A mértékre persze oda kell figyelni!

A cékla rendkívül hasznos és egészséges zöldség, amivel több betegség és rendellenesség is megelőzhető, Ezért ha van egy kis földterületed, érdemes céklát ültetni. Viszont az öntözésére nagy figyelmet kell fordítani, mert ez meghatározza majd a zöldség fejlődését.

A céklát főleg állott langyos vízzel érdemes öntözni, mert ha hideg vezetékes vagy kútvízzel locsoljuk, a növény könnyen megbetegedhet, és akkor a kártevők is könnyebben megtámadják, a termés meg nem lesz kielégítő. Az első pár hétben nincs szükség tápozásra, de később már fog kelleni a vitaminos tápoldat.
A vízbe kell feloldani az ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítményeket, és azzal kell megöntözni, de mint mindent, ezt se szabad túlzásba vinni. Nagy melegben, szárazságban a céklát naponta kell öntözni. Egy négyzetméter céklaültetvénynek 15 liter vízre van szüksége, de ha a víz sokáig megáll a felszínen, kevesebb is elég (pl. ha mulcsot használsz).

Ha már megnőtt a cékla, elég csak hetente 2-3 alkalommal öntözni, ha esős idő áll be, akkor még ritkábban. Augusztus elején már ritkán, a hónap közepén pedig egyáltalán nem kell öntözni a céklát, ezért a tápozást lehetőleg már júliusban be kell fejezni. Ha a levelein vöröses foltok jelennek meg, akkor enyhén sós vízzel kell meglocsolni, de mindössze június-július folyamán háromszor szabad csak a sós öntözést alkalmazni.
10 liter vízbe kell egy evőkanál konyhasót feloldani, majd azzal kell megöntözni a céklák tövét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!